Vi har haft två riktigt tuffa veckor. Lite som koliktiden, en gång till. Vi drog ner på en medicin som Elsa får och det har gjort att hon inte sovit. Varken på dagarna eller kvällarna. Hon har varit riktigt mammig, sådär som man blir när man inte mår bra. Jag har fått någon form av nerv i kläm eller inflammation i armen. Ni hör vilken dålig kombo, bebis som bara vill bäras och mor med obrukbar arm. Och ingen sömn eller vila på det. Jag har inte varit så här skruttig på ungefär ett år.

Men strunt i det nu är det helg och det måste vi prata om! Det är viktigt.

Julen är i antågande, märker ni det? Jag märker det speciellt i min inkorg. Varje dag mailbombas jag av alla kundklubbar jag är med i. Frukostshopping, kampanjer, Black friday, cyber monday. Hets, hets, hets för att vi ska konsumera mera. Vilket är alldeles ohållbart för vår jord, för människor, djur, natur och kommande generationer.

Det krävs både stor insikt, mod, energi, vilja, drivkraft och uthållighet för att verkligen göra julens budskap till något annat än en konsumtionens högtid.

Insikt – att se att just nu, hur gärna vi än önskar eller tror något annat, så är det konsumtionen som är julens huvudbudskap.
Mod – att välja annorlunda. Att låta julen bli det vi önskar istället för konsumtion. Kanske gemenskap, lugn, tid för eftertanke eller vad nu våra hjärtan längtar mer efter än ännu en pyjamas eller ipad.
Energi – att gå mot strömmen kommer alltid kosta mer energi än att följa med. Men det ger förhoppningsvis mer i slutänden.
Vilja – vi måste vilja förändra vårt konsumtionsmönster och våra jultraditioner.
Drivkraft – vi själva måste genomdriva förändringen vi vill ha.
Uthållighet – kommer det vara lätt att konsumera mindre när handelns kurvor bara pekar åt ett håll? När “alla andra” åker med konsumtionståget? Nej. Överallt säljs budskapet om en fin och lyckad jul. Glada barn i reklamen, snygga skyltdockor, lycka och leende när vi får det vi önskat oss. Att motstå det när vi utsätts för det hela tiden kommer att vara svårt. Kommer vi trilla dit igen och igen? Med säkerhet. I alla fall jag. Jag vilseleds lätt av reklam. Luras att tro att jag behöver än det ena än det andra. Men det är bara att acceptera läget och försöka igen.

Så hur börjar man konsumera mindre?

Det beror ju på lite hur hardcore man är. Man kan ju bara låta bli att köpa julklappar ett år och sedan fortsätta. Men det är lite för abrupt för mig. Jag börjar med att avregistrera mig för mail och sms från alla kundklubbar. Kommer jag missa bra erbjudanden? Kanske. Men jag kommer på mig med att i hjärnan börja söka efter vad jag behöver när jag får ett erbjudande. Erbjudandet skapar behovet, inte tvärtom. Så för mig är ett bra första steg för att inte luras till konsumtion, att avregistrera mig från alla sms- och mailutskick.

Men om detta kommer jag skriva mer längre fram, vi förbereder nämligen ett köpstopp med start i januari! Kanske någon annan som vill haka på?

Och du, om du nu känner att “nehedå, det där gäller inte mig! Jag tycker då att julen bara handlar om gemenskap och frid, och visst har vi julklappar men det är ingen stor sak. Jag är ingen slav under konsumtionen och jag känner minsann ingen stress inför julen”. Då tror jag du ljuger för dig själv. Men det är helt okej. Du får gilla dina traditioner och så som ni brukar göra. Det är helt okej. Du är helt okej.

Tack o hej.

Posted in Livet
Share this post, let the world know