Jag är inte den som tror eller litar på varken BVC eller Livsmedelsverket.
BVC har själva bevisat sin brister gång på gång. Bland annat genom att inte upptäcka koliken/komjölkproteinallergin och Elsas skallmissbildning. Just kolik känns ganska basic när det kommer till spädbarn så det har jag faktiskt inte överseende med. Livsmedelsverket rekommenderar oss att äta margarin, detta kemiska hopkok, och det säger ju allt. 

De har redan börjat tjatats om gröt till barnen på BVC. Och det går inte att göra gröten själv. Det ska vara köpegröt för den är järnberikad.

Detta är vad BVC tycker de att barnen ska äta:
Skummjölk, avsaltat vasslepulver (från mjölk), siktat havremjöl*, havremjöl*, grädde 9,5%, vetestärkelse, rapsolja 7%, solrosolja 7%, maltodextrin, vetemjöl*, mineralämnen (kalcium, järn, zink, jod), vitaminer (A, D, E, C, tiamin, niacin, B6, folsyra, B12, pantotensyra). *Spannmål med naturligt gluteninnehåll

Inte: vatten, havregryn, en klick smör alt. rapsolja.

Det övre exemplet är på Sempers Havregröt mild och naturell. För mig finns inget naturellt över den. Man är ganska säker på att mjölkens egenskaper förändras när den görs till skummjölkspulver, men man vet inte exakt hur och hur de förändrade egenskaperna påverkar människan.

Järnvärdet då?
I havregrynsgröten från semper nämnd ovan: 8,5mg per 100gr.
I vanlig hemgjord havregrynsgröt: 5,6 mg per 100gr.

I Danmark ger man istället järntillskott till barn i form av droppar. Det kan ju vara ett alternativ. Ett annat kan vara att komma med en rekommendation över järnrika, rena livsmedel som man i så fall kan komplettera gröten med. Men visst, klart köpegröt är enkelt. Klart barnen överlever på det. Kanske är det just enkelheten som får föräldrarna och överleva småbarnstiden. Passar det familjen så kör på det. Men jag tycker lite öppenhet och uppdaterd information från BVC är på sin plats.

Jag tänker på alla sjukdomar som förekommer i samhället nu och allt jox vi får i oss. Testa på att räkna ihop alla ämnen som din kropp utsätts för varje dag. Som kvinna:

Duschtvål, schampoo, balsam, tandkräm, ansiktskräm, bodylotion.
Frukost: olika konserveringsmedel i bröd, yoghurt, bordsmargarin, skinka och ost.
Lunch: återigen flera konserveringsmedel i maten.
Middag: samma sak
Snacks: Kanske lite kvällsgodis och allt vad det nu innehåller
Ansiktstvätt, nattkräm, tandkräm.

Alltså det blir ett himla hopkok på en dag. En riktig cocktail med olika ämnen som man inte fick i sig för 100 år sedan, kanske inte ens för 50 år sedan.

Därför är min filosofi – så rent som möjligt. Ända från start.

Att gå sin egen väg kräver styrka. Då blir jag glad när jag hittar en läkare som skriver klokt kring amning och mat. Så mycket mer tillåtande och öppet än vårt rigida BVC. Barnakuten.nu heter den inspirerande sajten. Just nu läser jag om barnmat och amning. Läkaren hänvisar till amerikansk forskning gällande bladgrönt och rödbetor. Jag säger det igen, det finns inte en sanning, det finns alltid flera perspektiv på saker och ting. Rön som säger emot varandra. Därför får man bilda sig sin egen uppfattning. Och det är ju fint.

Posted in Livet
Share this post, let the world know