Det är svårt att förstå vad ett utmattningssyndrom är och hur det känns om man inte har upplevt det själv. Innan jag själv drabbades så trodde jag att det var något av en hitte-på-sjukdom. Jag menar, hur kan man från en dag till en annan bara sluta fungera? Och vadå inte fungera? Om man verkligen vill något så kan man ju det. Eller?

Det enda exemplet på hur en utmattning känns är att översätta det till en ännu mer fysisk skada. Tänk dig att du från en dag till en annan, helt plötsligt inte längre kan gå. Hur du än försöker så fungerar inte dina system. Benen lyssnar inte på hjärnan. Nervbanorna funkar inte. Tänk dig vad det skulle innebära mentalt, sorgen, kampen, frustrationen. Saknaden av dig själv, din frihet, din styrka, din förmåga, din självständighet.

Ja, det är det närmsta jag har kommit i att beskriva för en frisk människa hur ett utmattningssyndrom kan upplevas.