Det är mycket som snurrar i mitt huvud, som alltid det senaste året. Om livet, om samhället, om vårt ekonomiska system, om hälsa, livsstil och så vidare.

Jag läste det här inlägget från Genusfotografen. Läs det du med och var med och rösta fram årets sexist 2013. Men ännu hellre läs, begrunda och fortsätt dagen med öppna ögon. Vi är så blasé efter all reklam vi utsätts för att vi knappt reagerar på hur kvinnor framställs och objektifieras. Men vi behöver reagera, så läs och reagera!

Förresten läste jag om den reklamfria staden São Paulo. Finns det verkligen bara en reklamfri stad? Idén är ju briljant! Vi utsätts för fler intryck än någonsin, den psykiska ohälsan ökar(nej jag menar inte att det bara är på grund av fler intryck), vi konsumerar mer än någonsin, vi konsumerar på ett sätt som är ohållbart för vår planet. Så bort med reklamen! Mig som utbränd skulle det absolut hjälpa. Jag är väldigt känslig för intryck och att mötas av alla hundratals reklambudskap förbrukar min energi. Med utgångspunkt i mig själv drar jag därför slutsatsen att det även skulle hjälpa friska människor, men de skulle inte känna det så tydligt som jag gör. Kanske är det också så att om vi utsätts för färre reklambudskap så konsumerar vi mindre. Kanske, eller inte, vi kan ju testa!

Sen läser jag om Lady Dahmer som skriver om tidningar till småtjejer med reklam för smink. Vi blir så indoktrinerade med hur vi ska se ut och hur vi ska vara från att vi är små. Hur skyddar man sitt barn från sådan skit liksom? Jag kommer själv ihåg all press i tonåren. Att vara tonåring har väl aldrig varit lätt men nu måste det ju vara ännu svårare än när jag var det. Man ska se ut så och vara si, agera så och göra si och allt ska få ett filter och instagrammas, twittras och facebookas för att visa upp sitt lyckade liv.

Ja, lite sånt tänker jag på och försöker diskutera med bland annat min man. Men det är svårt för jag har så dåligt minne att jag aldrig kommer ihåg några bra argument. Men jag läser mycker för att bli mer uppmärksam på bakomliggande orsaker till saker och ting. Bland annat såg jag Fittstim – Min kamp med Belinda Olsson. Någon som såg det? Hela programserien känns fel. Hon utgår från antifeministernas frågeställningar, hon skrapar knappt på ytan och lämnar ämnena innan det ens har blivit intressant. Så himla synd. Jag är intresserad av feminismen, jag vill förstå bakomliggande orsaker, jag vill “se klarare”. Varför gjorde de inte en programserie med några av våra kändaste feministbloggare? Få upp en ordentlig debatt. Att programmet behövs är det ju inte tu tal om, tydligen kommer det dröja till någon gång på 2100-talet innan kvinnor och män har lika lön. Men feminism handlar ju inte bara om lika lön och det är väl det den stora massan behöver uppmärksammas på.

Ja, men det var nog allt för nu.

Posted in Livet
Share this post, let the world know