Man kan planera ett bröllop på ett par veckor och man kan göra det på några år. Var och en gör som den tycker.

Vi planerade i 11 månader och använde en planeringslista som jag använder till de brudpar jag hjälper. Det är inget avancerat men bra att ha som komihåg. Jag kan nog lägga upp den här så ni kan ladda ner den om ni vill. Annars hittar ni liknande i de flesta bröllopstidningar.

Det var de sista 8 veckorna som var stressiga, det enda som vi inte hann med och fick lösa på annat sätt var att måla mina tångalar, träna bröllopsvals och planera bröllopsresa. Här är anledningar och lärdomar:

J blev kvar i Ryssland på en jobbresa en hel helg. En helg som var vikt åt bröllopsfix. Detta påverkade arbetsbelastningen ända fram till bröllopet.

Lärdom: Ha en tidsbuffert, man vet aldrig vad som händer.

Vi beställde bilder på alla gäster via en fotosajt. De skulls dekorera en fotovägg i bröllopslokalen. Bilderna kom fram 5 dagar efter bröllopet.

Lärdom: Om saker beställs via nätet, ha en tidsbuffert. Håll koll på levernasdatum och följ upp, det ger er mer tid att hitta en alternativ lösning om det skulle behövas.

Bordsplaceringen blev ett hastverk. Vi borde börjat med det så snart osa:t gick ut. Istället väntade vi till 2 veckor innan bröllopet och slutförde den tre dagar innan bröllopet kl.23 på kvällen.

Lärdom: Börja i tid med sådant som kräver eftertanke. Är ni inte helt olika oss så kräver bordsplaceringen lite eftertanke för att blir iktigt, riktigt bra.

Vi checkade in sent på hotellet pga att vi glömt packa, vi var lite sena från fixandet av festlokalen och var tvungna att fixa en ny fotovägg. Den sena incheckningen gjorde att vi inte hann vila och jag hann inte måla tånaglarna.

Lärdom: Planera in vila, ett sätt är att checka in på hotellet tidigare för att kunna njuta av rummet. Antagligen kommer veckan innan bröllopet att vara hektisk med inplanerad vila så ökar i alla fall chansen att ni hinner vila. Ingen vill vara trött och slut på sin bröllopsdag.

Dagen efter bröllopet skulle lokalen tömmas men inte städas. Våra föräldrar fick äran att hjälpa oss. Mitt under bröllopsfesten tyckte min pappa att J´s föräldrar kunde ta sovmorgon så skulle mina päron fixa det. Väl på morgonen så hade inte pappa en aning om vad som skulle tas från lokalen. Listan som jag och J förberett låg kvar i datorn, så det blev stress och flera telefonsamtal för oss på morgonen då vi egentligen bara skulle njuta. Och så klart för pappa och min syster som skulle hämta grejerna.

Lärdom: Att planera det som kommer efter bröllopet är också viktigt. Muntlig överlämning räcker inte alltid, det är alltid bra att kunna lämna över en skriftlig beskrivning till den som skall vara ansvarig för något på bröllopet.