Det är inte lätt att äta så det passar Elsa för tillfället. Genom hela det här året har jag mentalt hållt fast vid olika dieter för att få inspiration till recept och kunna äta varierat, kul och rent. Men när jag fick ta bort nötter så gick hela raw food-dieten åt pipan. Jag har befunnit mig i ett matvacuum där allehanda skit(läs socker och tillsatser) har vandrat ner i magen. Men nu, nu har jag en ny diet att hålla mig i! Jag är vegan! Som äter kött…tillsvidare!

Det är mycket som har fått oss att äta mer vegetariskt här hemma. Kött och industri är aldrig vackert. Efter att ha sett dokumentären Cowspiracy är det nu uppenbart att vår köttkonsumtion är ohållbar. Köttproduktionen står för 51% av alla växthusgasutsläpp och är den största faktorn till klimatförändringarna. Tidigare har jag liksom blundat för det här, tänkt att det är någon extrem djurrättsorganisation som har förvanskat lite statistik, men rapporten kommer från FN.

En annan sak som fått mig att tänka till kring vårt köttätande var när min kompis Carro sa att istället för att ha köttfri måndag varför har man inte köttmåndag och vegovecka istället? Typ så. Mindblowing i sin eneklhet. Så nu lagas det veganskt här som aldrig för. Det hade antagligen varit vegetariskt om jag nu inte undvek ägg och mjölk för Elsas del men veganskt känns lätt och fräscht. Och ännu bättre för klimatet. Inte svårt alls.

Igår labbade jag ihop en snabb vegansk falafel. Supergod och godkänd av köttälskaren i huset. Till och med han stöder vårt vegoätande efter att ha sett Cowspiracy. Se den vettja, finns på Netflix. Och ät mer vegetariskt för dina barn och barnbarns skull.

image

Posted in Livet
Share this post, let the world know

 • Caroline

  Ja den där dokumentären alltså – så bra! Jobbar lite med mitt mejeri- och äggätande här efter att ha sett den. Tänker att om jag kör någon veganrätt om dagen är det en förbättring att jobba vidare på.

  Till er som gillar kött är mitt tips oumpf som är ett veganskt köttsubstitut. Själv gillade jag kryddningen men konstistensen blev för köttig för min smak. Henrik gillade det dock – köttätare som han i botten är.

  Tänker att vilt borde vara cowspiracy-godkänt också.

 • Julia Forsberg

  Jag känner mig hmmm…..såååå trött i huvudet. Undrar om det kan bero på att jag köper Findus färdigrätter, klart på 3 minuter, och FEM för hundra kronor!!!! Amazing! Men nu har jag blivit så trött att handla bara är ett virrvarr, bäse får ekologiska havregryn som kokas ihop med osvavlade o kravmärkta Aprikoser, det blir gröt. Lika grötigt som i min hjärna. OM jag hade ammat DÅ hade jag nog varit piggare. 2 in1 lixom. Måste tänka på bäse när man ammar så som du gör. Vegetariskt och veganskt. Jag FÅR prestationsångest, en oroskänsla, va ( svärord) håller jag på med. Maten är ju mitt bränsle också. Jag äter när tillfälle ges, ibland kl blir det kl 9 och sedan 20.00, samtidigt som jag sitter o skriver mail till Semper, Hipp och nestle och frågar varför deras barnmat innehåller rismjöl o risstärkelse, något jag hakat upp mig på, då jag vägrar ge bäse något som kan vara farligt. Ja, du hör ju. Såååååå, jag är trött. Jag skulle ju kunna äta det jag ger mitt barn. Då skulle jag garanterat va piggare, fullfartsträning p G!!!!!!

 • Anna Nede

  Följer och gillar vad jag läser :)

 • Anna Nede

  Följer och gillar det jag läser :)

 • Lina

  Vad kul att du hittat hit Anna:)