Det är inte lätt att äta så det passar Elsa för tillfället. Genom hela det här året har jag mentalt hållt fast vid olika dieter för att få inspiration till recept och kunna äta varierat, kul och rent. Men när jag fick ta bort nötter så gick hela raw food-dieten åt pipan. Jag har befunnit mig i ett matvacuum där allehanda skit(läs socker och tillsatser) har vandrat ner i magen. Men nu, nu har jag en ny diet att hålla mig i! Jag är vegan! Som äter kött…tillsvidare!
Det är mycket som har fått oss att äta mer vegetariskt här hemma. Kött och industri är aldrig vackert. Efter att ha sett dokumentären Cowspiracy är det nu uppenbart att vår köttkonsumtion är ohållbar. Köttproduktionen står för 51% av alla växthusgasutsläpp och är den största faktorn till klimatförändringarna. Tidigare har jag liksom blundat för det här, tänkt att det är någon extrem djurrättsorganisation som har förvanskat lite statistik, men rapporten kommer från FN.
En annan sak som fått mig att tänka till kring vårt köttätande var när min kompis Carro sa att istället för att ha köttfri måndag varför har man inte köttmåndag och vegovecka istället? Typ så. Mindblowing i sin eneklhet. Så nu lagas det veganskt här som aldrig för. Det hade antagligen varit vegetariskt om jag nu inte undvek ägg och mjölk för Elsas del men veganskt känns lätt och fräscht. Och ännu bättre för klimatet. Inte svårt alls.
Igår labbade jag ihop en snabb vegansk falafel. Supergod och godkänd av köttälskaren i huset. Till och med han stöder vårt vegoätande efter att ha sett Cowspiracy. Se den vettja, finns på Netflix. Och ät mer vegetariskt för dina barn och barnbarns skull.