Jag läste en bra krönika för ett tag sedan. Den handlade om hur gravida kvinnor ofta får ta emot både den ena och den andra kommentaren om sitt utseende. Inte nog med att de kan få höra kommentarer om hur mycket de gått upp, de blir även tagna på magen av allehanda personer. Om man översätter detta till icke gravida blir det uppenbart att detta inte är okej. Som att vi skulle gå fram till valfri, okänd, överviktig person, klappa den lite på magen och kommentera eventuell pluffsighet. Det är ju inte okej.

Nu händer ju inte detta bara gravida och överviktiga personer. Det händer även smala personer. Och nu vet jag vad det tänks i stugorna, ja men att vara smal är ju normen så smalisar ska nog bara vara tysta. Stigmat som överviktiga utsetts för är värre.

Ja så är det, men känslan av att andra människor ska bedömma ens utseende och kommentera det, är densamma. Jag kom att tänka på det här när jag träffade en vän som har problem med att gå upp i vikt. Hon får ta emot råd om kost stup i kvarten. Och då kan vi översätta det till att vi skulle göra detsamma för överviktiga “hörru Ulla, så himla tjock du har blivit på sistone. Du bör nog skära ner på de vita gifterna, socker, vetemjöl och mejeri, så ska du nog få bort de där extrakilona. Äter du tillräcklig med grönt? Snålar du på fettet?”

Det blir ju absurt. Om var kvinnas kropp bara kunde få vara hennes. Genom media får vi alla reda på hur vi och våra kroppar ska se ut, redan från barnsben. Jag tror vi med säkerhet kan säga att de flesta av oss vet på ett ungefär hur vi ser ut viktmässigt, utan att någon förtäljer detta för oss. Vi kan nog också säga att i dagens upplysta tider så vet vi alla egentligen hur vi bör äta för att må bra.

Vi är alla medvetna om idealet. Men vem är idealet? Ingen passar in i den snäva mallen och kvar blir drivor men människor som ser fel med sitt eget utseende.

Jag längtar efter en tid när vi alla bara kan få vara som vi är och tycka om oss själva. Tills dess låter jag bli att kommentera din eventuella övervikt och hoppas att du med all din välmening även håller din trut stängd om min vikt. Ömsesidig respekt.

Posted in Livet
Share this post, let the world know