Jag sa till en vän för en tid sedan att jag hatar dieter, för det gör jag. Hennes svar var så bra, “det är lätt att vara kritisk så länge man varken ökar i vikt eller märker av några andra negativa hälsoaspekter av ens pågående icke-dietande”. Så himla sant.

Nu är det ju min hälsa som för mig mot ett dietande, men hellre än att kalla det ett dietande så vill jag kalla det en livsstilsförändring. Jag strävar efter att äta ren mat för att må bra. Min dröm är att för evigt säga adjö till socker och gluten, men vi får se hur det blir med den saken. Det är inte helt lätt att gå sin egen väg när lockelserna är så nära till hands.

Jag har fått några eureka-moments efter att jag började med Paleo. Som när jag gick in i affären, möttes av bröd och kex hyllorna, och insåg att jag numera bara behöver besöka grönsaksdisken, charken, fiskdisken och frysdisken. Jag kan gå förbi i princip allt annat(sanning med modifikaton, lite nötter och olja behövs också).

För någon dag sedan hörde jag att 70% av alla livsmedel som konsumeras är högprocessade. Och det kan jag tro, det är ju så det ser ut i livsmedelsbutikerna.

Så vad är då paleo? Paleo är modern ursprungskost, den mat vi ätit från 2,5 miljoner år sedan fram till ungefär för 100 000 år sedan då jordbrukssamhället tog fart. Exakt vad man åt då är ju inte helt lätt att säga men man kan med säkerhet veta att det inte var chips, bröd, kex, pasta, socker osv.

Jag tror att maten som vi äter är avgörande för hur vi mår. Jag verkar vara känsligare än andra. Vissa kan äta vår moderna mat utan att märka några stora konsekvenser förrens fetten bildar några mjuka bilringar och blodtrycket blir lite förhöjt. Det är att komma undan milt, andra sjukdomar som till stor del påverkas av kosten är fetma, viss typ av diabetes, cancer, hjärt- och kärlsjukdomar, demens, mag- och tarmsjukdomar, autoimmuna sjukdomar osv.

Så hur funkar det för mig att äta Paleo så här långt?
Rätt bra måste jag säga. Jag har absolut fått mer energi. Kroppen mår bättre. Kistan mår bättre. Maten är god. Frukt har förvandlats till godis, något som jag aldrig tidigare tyckt. När jag testar en godisbit, så känns det galet sött och rätt äckligt. Såhär långt går det bra. Äter jag ute funkar ju alltid en sallad…förutom denna tradiga sak från Espresso house, huga så äcklig den var utan allt det göttiga som brukar vara med.

image

Posted in Paleo
Share this post, let the world know

  • C

    <3