Ni vet hur jag kämpar med mitt mobiltelefonberoende. Ni vet det där som nästan alla lider av, telefonen hittar själv till handen och rätt var det är kollar man facebook eller surfar. Jag slutade att kolla på aftonbladet och med det så gick mitt surfande ner ordentligt. De uppdaterar så pass ofta att det är som socker och fett på en och samma gång för oss människor. Snaskiga nyheter som inte gör någon skillnad i våra liv, lättsmält och konsumtionsvänligt. Samtidigt generar det massor av klick vilket är lika med pengar för företaget.

Förutom att slippa slösa tid på snasket så spar det lite utrymme i hjärnan att ha slutat med det där. Jag har liksom sållat bort en stor källa till negativa nyheter. Jag märker att jag redan nu betraktar livet ljusare efter att jag slipper laddas med dagens hemskheter som mord, svartsjukedrama, brott osv.

Efter att ha tittat på bilder från balen här i stan på vår lokala nyhetssajt hd.se så noterade jag att på nära nog varann bild stod ungdomarna nedsjunkna i sina smartphones. Det gjorde mig så sorgsen. De har lagt en förmögenhet på biljetten, kläder, hår och make up. Det har laddat för en superkväll. Och de upplever den i sin mobil istället för att dela den med sina vänner på plats. Är det så vi ska leva?

Någon dag senare såg jag två ungdomar cykla och surfa samtidigt. HALLÅ! Kan inte en cykeltur få vara en cykeltur? Detta gör mig än mer sorgsen. De uppfattar inte fåglarnas sång, vinden i håret eller analkande faror.

Sorgsen. Beklämd. Och nästan lika beroende som dem. När ska vi vakna? Vi missar ju livet när vi lever den genom en skärm.

Sedan läste jag en artikel av en hjärnforskare som kommit fram till att hjärnan behöver 30 minuter av ingenting för att hålla, stressa ner och må bra. Alltså mindlessness. Ingen surf. Ingen tv. Ingen disk. Bara vara. Känner jag ens någon som lever så? Ligger på sofflocket och tittar ut i trettio minuter?

Jag gör det inte. Men jag kom på hur jag kunde skapa mig tiden. Genom att ta bort facebook och messenger från mobilen. Jag sa att jag skulle göra det för länge sedan men har inte haft ork. Det har faktiskt varit bra appar när vi skulle hålla närmsta familjen uppdaterad om Elsas hälsa. Men nu ryker de. Borttagna och vips har jag 30 minuter att stirra ut i intet. Inte sammanhängande men fem minuter här och tio där. Jag är säker på att det blir en halvtimme om dagen.

Någon som hänger på?

image

Posted in Livet
Share this post, let the world know