Jag vet att det är många med små barn som läser min blogg och därför kommer här ett tips. Ikväll kl.22 ska det sändas en debatt gällande vaccin i SVT.

Många köper rakt av vad BVC säger och har inte en tanke på att ens fundera kring sin egen åsikt i frågan. Man litar på expertisen helt enkelt. Man åker med.

Själv tycker jag inte det är så enkelt för i de flesta frågor så finns det flera synvinklar, forskning som pekar åt olika håll. Ofta revideras rekommendationer när forskningen kommit lite längre, som t.ex med AD-droppar. De rekommenderas i över tjugo år till man insåg att de kunde orsaka benskörhet. Så nu ger man bara D-droppar.

Just gällande vaccin så är det idag i det närmaste förbjudet att ens fundera kring om man vill, eller inte vill, vaccinera. Kommer ni ihåg svininfluensan? Jag valde då att inte vaccinera mig och tillslut så vågade jag inte ens säga det högt för jag fick ta emot så mycket spott och spe. Nu i efterhand gjorde jag ju rätt men det kunde ingen veta då.

Gardasil spås bli nästa stora vaccinskandal, vi får se när det kommer upp i Sverige. På BVC, MVC och ungdomsmottagningar syns dock inte detta. Gardasil marknadsförs som en självklarhet inte som ett val, där kondom kan vara ett annat val. Runt om i Europa är skepsisen mot Gardasil desto större redan och många rättsprocesser pågår mot läkemedelsföretaget.

Så jag välkomnar debatten. Jag tycker att det är en svårt val,  pest eller kolera helt enkelt. Jag vill göra ett välgrundat beslut och det är väldigt svårt när all i formation är antingen pro eller anti vaccin. Här är mina läsetips:

Pro vaccin:
1177.se

Neutral:
Socialstyrelsen.se

Sök på respektive sjukdom och få fakta för hur många som drabbas årligen. Om du nu tycker att jag är koko som ens funderar över det här så vill jag berätta om kikhosta. Nuvarande kikhostevaccin tros vara verksamt i ca 4-6 år, detta har man nyligen kommit fram till. Trots det hade vi bara 671 rapporterade fall förra året på hela Sveriges befolkning. På Socialstyrelsen.se står även att vuxna och vaccinerade barn ofta får lindrig sjukdom men kan ändå vara smittsamma. Det är ju intressant info som man bara får om man gräver lite.

Fass.se
Kolla upp just det vaccin du ska ta. Intressant här att det inte anges vilken frekvens de lite ovanliga biverkningarna är för t.ex barnvaccinet Pentavac.

Folkhälsomyndigheten.se känns kanske inte alltid helt neutral men ändå.

Vaccinskeptiker:
Vaccin.me

Boktips:
Dissolving Illusions av Dr. Suzanne Humphries
Vaccinationer: risker och skador av Dr. Mayer Eisenstein

Och har du inte läst något annat än 1177 och vill säga “ve och fasa, hur tänker du?” så säger jag direkt att du kan låta bli. Bemöda dig inte att kommentera förrens du läst lite mer. Din åsikt beror antagligen på vad du matats med.

Posted in Livet
Share this post, let the world know