Efter samtal med en syster och en vän har vi nu kommit fram till att det finns många olika anledningar till att BVC hyllar köpegröten. Mitt BVC pratar om järninnehållet, min systers om gluteninnehållet och min väns BVC pratar om fettet. Det verkar ju vara en alldeles fullkomlig produkt ur alla synvinklar. Utom om man vill undvika kuckelimuck i maten.

Men nog om det. Järninnehållet har vi pratat om. Mitt förslag till fettet var en klick smör a.k.a smörgrotta som vi sa hemma i Västerås. Alternativt en skvätt ekologisk kallpressad rapsolja. Då går vi till gluten.

De rön som Livsmedelsverket lyssnar till säger att gluten långsamt skall introduceras samtidigt som man ammar. Surprise surprise, det finns även nya rön (enligt min vän läkarMonika) som säger att det inte spelar någon roll hur gluten introduceras. Så återigen har man som förälder ett val, man får välja vilken forskning man vill tro på. Ponera att man vill göra som BVC säger, då kan man blanda ut lite paltbröd i sin hemmagjorda gröt så ökar järninnehållet och man får även in en dos gluten.

Jag har fått tips om två bloggar som är så mycket bättre än jag på det här med hemgjord gröt till små barn.

Ekomamma i stan

Lilla Matderiven

Så vill jag tillägga, kör ni köpegröt och det funkar fint för er. Bra för er. Det här är inte tänkt som något inlägg som ska ge dåligt samvete. Var och en gör som hen vill och orkar. Vi gör alla vårt bästa.

image

Min egen gröt. Raw bovetegröt med blåbär och russin. Bra uppladdning inför yogan.

Posted in Barn
Share this post, let the world know