Vi har tänkt skaffa några ekologiska gosedjur till Elsa. Efter operationen kommer hon vara så svullen att hon inte kommer att se ut genom ögonen och jag tänker att om man då känner igen en lukt och ett material känner man sig kanske lite tryggare. Hon har redan fått en fin ekologisk snutte av sin farmor och farfar. Den är gjord i GOTS-certifierad bomull. Jag tänkte skriva lite om det här då jag hört att flera har lite svårt att veta vad de olika märkningarna betyder och vad de ska våga köpa till oss.

Det finns flera sorters märkning som man ska vara uppmärksam på:

Öko-tex eller OEKO-Tex standard 100. Betyder i korthet att samtliga delar i produkten är testade för att inte innehålla några skadliga ämnen. Alltså de ämnen som vi nu vet är skadliga. Vem vet vad man upptäcker om olika ämnen och material om några år? Detta betyder alltså inte att något automatiskt är ekologiskt men är ändå en bra märkning om man inte är hard core giftminimerare.

GOTS är den ledande certifieringen inom ekologiska tygprodukter. De kräver att minst 70% av varan kommer från ekologisk odling, må vara ull, bomull osv. Alla delar i produkten så även trådar och färgningsteknik måste ske enligt vissa miljömässiga och toxikologiska kriterier. Produkten har också ett minimum kriterierum för sociala förhållanden under produktionen. Får vi en produkt som är GOTS-certifierad så litar vi på att det är en bra produkt.

När olika affärer skriver ut att t.ex barnplaggen är av ekologisk bomull så innebär det vissa frågetecken. Det säger inget om färgerna som använts till tygerna, det säger inget om trådar, knappar och andra delar i plaggen. Men likväl så nöjer vi oss gott med detta. Är man hard core inom giftminimering så väljer man nog hellre GOTS-certifierade plagg och tyger.

Det finns flera tyska certifieringar som jag inte har så bra koll på. Stöter jag på en sådan så brukar jag googla. Hittar jag sedan en svensk eko-bloggare som har köpt produkten så brukar jag lita på bloggarens omdöme. Jag vet, kanske inte helt tillförlitligt men de bloggar jag läser om giftminimering är ganska hard core.

Fairtrade. När du som konsument väljer Fairtrade-märkta produkter bidrar du till att odlare och anställda får förbättrade ekonomiska villkor, genom kriterier för högre löner och ett minimipris som överstiger produktionskostnaden. Detta, tillsammans med långsiktiga handelsavtal, ger trygghet för alla dem som inte har så stora marginaler att leva på. Så Fairtrade behöver inte ha något med ekologisk odlade saker att göra. Det är en märkning för social rättvisa, skulle man kunna säga.

Så. Det man ska vara uppmärksam på när man köper ekologiska gosedjur är att stoppningen är ekologisk. Ett litet barn känner på allt med munnen. Då räcker det inte att bara yttertyget är ekologiskt om stoppningen är av polyester från oljeindustrin. Ett exempel är Geggamoja som har helt bedårande gosedjur som jag gärna hade köpt men tyvärr verkar inte stoppningen vara ekologisk.

För er som letar ekologiska gosedjur så kan ni t.ex kolla här. Var dock noga med att läsa beskrivningen då inte alla djur är 100% ekologiska och endast ett är GOTS-certifierat.

Trots det så blir det kanske den här rara lilla nallen till Elsa från rekolek.se.