Ni vet att jag skrivit om detta förut, viljan att skära ner på surfandet, önskan att vara mer i nuet. Det har gått lite upp och ner. Jag märker att surfandet är lite som en drog, lätt att försvinna in i, jag dras till paddor och telefoner när jag egentligen kanske bara skulle ta några minuter att andas. En stund till att känna hur det känns i kroppen, att vara mindful.

När så min kompis Carro(som jag förövrigt lärt känna genom bloggen men aldrig träffat) berättade om sin surfdetox som innebär noll skärmtid från kl.17 till barnen går och lägger sig  och som gäller för alla hemmavarande vuxna, så beslöt vi oss att haka på.

I vårt hushåll säger vi noll skärmtid mellan kl.17-22. Med tanke på att jag var ute och gick med Elsa mellan 01-01.40 härom natten så vill vi inte begränsa skärmtiden just till läggningen. Den kan inträffa lite när som och en tillfällig surfstund kan då behövas för den icke läggande föräldern.

Jag tror detta kommer få positiva konsekvenser för relationen. Tid att prata. Ännu mer närvaro med Elsa. Inga onödiga distraktioner.

Någon som hakar på denna surfdetox challange?

image

Adios paddan.

Posted in Livet
Share this post, let the world know

 • http://www.plingesvardag.wordpress.com Ingela

  Har tänkt på detta flera gånger och har irriterat mig över att maken ligger med telefonen i ansikte om kvällarna, men i nu läget tror jag nästan att jag är värre. Däremot tror jag att min begränsade tid skulle kunna vara kl 16-20, för sedan sover lillan och då har jag en chans att läsa/skriva blogg, göra egna skoluppgifter m.m. Har jag surffritt kvällen vet jag inte när jag ska göra nåt för efter kl 22 ligger jag i säng..men kanske ska jag försöka med surffrihet kl 16-20 till att börja med! :)

 • Carro

  Vad kul att du hakar på! Hos oss lägger sig barnen vid 20-23 och jag har märkt att vi kommit in i en vana att man typ slösurfar/lyssnar på poddar för att få nattningen att bli effektiv tid när vi egentligen skulle kunna använda den tiden till att prata med dem om dagen, läsa bok eller dyl. Men det är ju för att de är så mycket större. Det är ju inte som att Elsa märker om du lyssnar på poddar när du nattar henne i vagnen

 • Karolina

  Härligt om du hakar på Ingela!
  Vi har klarat första kvällen både jag och J. Helt lätt är det inte, det är först när man avstår som man inser hur beroende man är.
  Klart man får anpassa reglerna för att passa sitt egen livssituation!

 • Julia Forsberg

  Absolut!!!!!

 • Sandra

  Konstigt nog så har jag (som är världens surfnörd) anpassat mig så att jag dragit ner på mycket surfande på dagarna när jag är hemma med barnen. Visst kollar jag instagram nu som då, lägger upp någon bild och skickar bilder åt familjen… Men jag läser inga bloggar på dagarna, och skriver sällan blogg då heller, och det är en klar förbättring! Jag har helt klart blivit mer närvarande det här senaste halvåret (så länge vi haft två barn) och det är jag väldigt glad över!
  Någon surfdetox hakar vi ändå inte på, för jag tycker att jag är rätt så bra på att begränsa mitt internetanvändande ändå :) Min man har inte kommit lika långt, så han surfar mer än nödvändigt, och jag får säga till honom de gånger han sitter med barnen på golvet, men har telefonen i handen.