En bebis med kläder ser ut som en bebis. Kan vi enas om det?
Man kan inte avgöra om det är en flicka eller pojke om man inte byter blöja.

Jag tycker således inte alls att det är konstigt om folk frågar om det är en flicka eller pojke man har i famnen eller i vagnen. Man kan ju vara nyfiken.

Det som däremot är konstigt är reaktionerna vi fått när vi inte klär vår flicka i så kallade tjejfärger.

Lillan hade en body med blåa glada valar och turkosa kaniner på tillsammans med matchande turkosa byxor. När följande utspelade sig:
-Är det en tjej eller kille? Kille.
-Nej det är en liten tjej.
-Jaha, jaså en liten hen-bebis.

En annan gång hade hon ett par beiga manchesterbyxor med färglada knappar på och en ljusgrön body när J fick frågan om hennes kön. Personen i fråga började då mala på hur vi gjorde helt rätt som inte klädde henne i flickkläder.

Vi hade bara klätt på henne fina kläder. Fina kläder på ett barn. Vi hade inte i något fall varit medvetna om att vi hen-ade henne. Jag trodde faktiskt inte att folk skulle bli så ställda när man inte väljer könssterotypa kläder till sitt barn.

Själv tycker jag inte om att det finns “kill-färger och tjej-färger”. Jag tycker att alla färger ska tillhöra alla. Jag tycker inte om att “flick-kläder” är mindre och tajtare än så kallade “pojk-kläder”.

Jag gillar ljusrosa och alla nyanser av blått. Jag gillar prickigt, randigt och blommigt. Jag gillar grönt och rött och gult.

Det är sannerligen ett intressant fenomen att vi har ett behov av att genom kläderna kunna avgöra könet på ett barn. Och att vår dotter automatiskt tas för en pojke för att hon har blå mössa och blå speldos.

image

Posted in Livet
Share this post, let the world know

 • http://www.plingesvardag.wordpress.com Ingela

  När vår dotter var ca 1½år hade hon en brun björn-overall och ett mössa
  med amerikanska flaggan. Två stycken personer vi mötte i butiken tyckte
  att det var en fin kille vi hade, tack men det är en tjej svarade jag.
  Jag är övertygad om att de utgick från färgerna på hennes kläder. Under
  hösten och fram tills för någon vecka sedan har det enbart varit
  AngryBirds som duger och då handlar vi på killsidan i affären för
  tydligen ska inte tjejer ha annat tryck än katter och prinsessor i rosa
  ..hmpf! Bort med kill och tjejavdelning i affären och låt barnen ha
  vilka färger, mönster, tryck och passformer de vill!

 • Sandra

  VI har fått ganska många frågor om könet eftersom vi klär milea i ganska neutrala kläder ibland. De kläder som Leon hade när han var liten. De kläder som vi tyckte om och ville använda igen, trots att de varit en pojkes ;) Men så har vi också rosa plagg som vi använder ibland, bara för att jag gillar rosa också.

 • Julia Forsberg

  Jag ler lite. Det är ju en bäbis! Om jag har jeans på mig och en hoodie och keps kommer ingen fram och frågar om jag är en kille eller tjej..även om frågan kan vara adekvat för några så är det ingen som vågar. Människan som frågar…hur kommer dennes liv förändras om hon får veta om bäbis har snopp eller snippa? INGET! Det är min bäbis, själv då? Snipp eller snopp; -)