Vi måste prata om ett känsligt ämne, parfymerat tvättmedel och sköljmedel.

Jag köpte precis ett paket med begagnade barnkläder till Elsa. Jag glömde fråga om det tvättats i parfymfritt tvättmedel. Vilket misstag. Efter nio (9!) tvättar är den mesta av lukten borta. Det är ett misstag jag inte lär göra igen.

Efter att ha sorterat kläderna var jag tvungen att tvätta händera tre gånger innan jag fick bort lukten. Efter att ha tagit ner kläderna i källaren blev jag tvungen att vädra ut på första våningen. Visst låter det som ett skämt?  Som att jag är superkänslig i näsan. Men när jag googlade om det fanns några trix för att få bort lukten så märkte jag att jag inte är ensam om detta.

Var och en gör hur de vill. Använd parfymerat eller inte. Men jag vill slå ett slag för de parfymfria tvättmedlet. Här är varför:

– Vattnet på andra sidan reningverk luktar av alla ämnen inklusive tvättmedel som vi spolar ut i avloppen. Visst känns det väl knasigt att fiskarna ska få parfymerat vatten. En enkel sak att minska på.

– Parfym är inget ämne som behövs för rengöringen av kläder.

– När man vant sig av med tvättmedlesdoften så luktar även kläder som tvättats parfymfritt rent.

– För astmatiker kan stark doft utlösa astmaanfall. Liksom cigarettrök. Att rökares framfart ska begränsas tar de flesta som självklart men kan inte se det lite på samma sätt med stark doft?

– Det krävs mellan 5-9 tvättar när jag ska få bort lukten av tvättmedel från kläder som tvättats i parfymerat tvättmedel. Känns mycket eller hur?

– Huden är vårt största organ, varför utsätta den för fler allergener än den behöver?

– Till barn rekommenderar man parfymfritt tvättmedel. I regel använder man sig av försiktighetsprinicipen när det gäller rekommendationer för barn och barnprodukter så jag tänker att det är bra även för vuxna.

Efter graviditeten har jag börjat bli rödflammig i ansiktet av nästan alla produkter med parfym, duschcremer, tvättmedel och lotion. Allergi kan man drabbas av när som helst. Man kan bli allergisk av en produkt som man använt i tio år, eller när man testar den för första gången. Kanske är det cocktaileffekten som avgör när man drabbas och då kan man ju se till att utsätta sig för färre produkter för att motverka det. Men det är bara min egen teori.

Posted in Livet
Share this post, let the world know