Det är många första för tillfället. Första advent idag. Första restaurangbesöket för Lillan igår. Första gången Lillan träffade sin faster och sina tvillingkusiner som är fem månader äldre idag.

Efter första restaurangbesöket igår så kände jag att det behöver vi inte göra om i brådrasket. Även om allt gick jättebra. Det var bara så jobbigt ändå. Vad ska man med en treveckors bebis på restaurang att göra? Äta. Just det var vad vi gjorde. Ändå undrade vi i efterhand vad vi gjorde där.

image

När bebisen har kommit så ska man som förälder helt plötsligt reclaima världen med ett barn. Alltså man ska göra allt för första gången med bebis och det är en utmaning. Man måste vara snäll mot sig själv och inte pressa sig. En dag så har man ork fysiskt och mentalt att göra det. Och då gör man det. Och så har man gjort det och sen går gången efter så mycket lättare. Som att gå till affären och handla. Första gången var skitjobbig och nu går jag själv med Lillan. Samma sak med att sätta henne i babyskyddet och komma sig iväg i bilen eller lägga henne i vagnen och gå på promenad.

Det kan vara lätt att känna att man som nybliven förälder borde klara av det ena och det andra inom en viss tid, ta emot besök, åka på besök, lämna bort barnet, palla att handla, låta andra hålla barnet osv. Man kanske inte bara känner att man borde, man kanske till och med vill men modersinstinkten tar över en fullständigt. Som när man bara måste hålla sitt barn själv. Eller man bara måste ut ur affären direkt. Man bara måste ta upp barnet ur vagnen. Det är helt normalt men det kan vara svårt att känna igen sig själv och det kan vara jobbigt med tanken på omvärldens åsikter. Det är då man ska acceptera läget. Bara lita på sina instinkter. Tids nog så klarar man allt det där ändå.

image

Som när man bara måste titta till denna tumsugande sötnos fast man vet att hon sover och har det bra. Man bara måste.

Posted in Livet
Share this post, let the world know