Visst tycker vi ofta att vi bor i ett himla bra land! Och det gör vi. Men vi har sådan sjuk tilltro till våra myndigheter att det är skrämmande. Vi köper det mesta med hull och hår.

Som att vi kan fortsätta äta den dioxinförgiftade fisken i Östersjön och andra vatten. Som är förbjudet i hela EU. Jag rekommenderar er att lyssna på Sveriges Radios P3 dokumentär på ämnet för mer information.

Ett annat exempel är ju Livsmedelsverket och deras fettråd. Margarin – ät det! Fettsnålt är bra. Ett litet tips till er som äter margarin, googla på hur det tillverkas. Jämför sedan med smör. Huga.

Vi kan ta det här med flour också. Första gången jag stötte på att flour inte skulle vara bra var när mina amerikanska värdföräldrar såg att jag åt flourtabletter. Sådana man kan köpa receptfritt på apoteket i Sverige. De förfasade sig över detta och sa att det var farligt. Jag tänkte för mig själv att det var märkligt att amerikaner inte känner till hur förträffligt flour är!
Jo men det är ju förträffligt! Kan orsaka problem med sköldkörteln bland annat. Extra farligt är det för barn mellan fem och tio år. Enligt en studie vid Harvard Dental School löper barn i den åldern, som regelbundet dricker vatten med flour, en femdubblad risk för att utveckla bentumörer. Flours varande och ickevarande har diskuterats sedan 40-talet. Men om det visste jag intet, för i Sverige lär vi oss hur bra det är med flour. Annars har vi också andra gifter i tandkräm som vi får i oss. Bland annat Triclosan som finns i flera tandkrämer och tidigare fanns i t.ex Colgate Total och Bamsetandkräm. Härliga Triclosan som är giftigt för vattenlevande organismer, som vattenreningsverken inte kan ta hand om och som återfinns i bl.a. bröstmjölk. Giftiheterna i tandkräm har gått de flesta av oss förbi. (Källor: Naturvårdsverket, UnderbaraClaraSVT Nyheter>

Babysim har vi ju i Sverige också. Men i t.ex Belgien anser expertis att kloret kan skada barns luftrör och avråder från badning i klorbassänger fram till tre år.

Visste ni att man i Danmark rekommenderar gravida att bara använda parfymfria produkter? Det rådet får man inte i Sverige. Möjligtvis till bebisens tvätt och kläder. Sverige väljer att följa EUs direktiv trots att Danmark leder forskningen på området. Danmark förser också EU med sina forskningsresultat, men lobbyn från industrin väger tydligen tyngre. I det som anges som parfum på hudprodukter kan det gömma sig bl.a. ftalater som är känt hormonstörande. Källa: Badskumt av Katarina Johansson

Vet ni förresten att Tyskland är det enda landet i världen som har beslutat att avvecka kärnkraften till år 2022 och istället satsa på förnybar energi. Vad gör vi i Sverige? Är rätt passiva som vanligt. Utbyggnadstakten av förnybar energi i Sverige är den näst lägsta i Europa. Vattenfall hjälper istället till att bygga kolkraftverk runt om i världen. Bland annat har de 13 kolkraftverk i Tyskland, Danmark och Holland som släpper ut mer koldioxid än hela Sverige. Det är ju fint. Eller inte. Ni som följde valdebatten, visst blir det spännande att se just hur Vattenfalls fortsatta arbete med kolkraftverken kommer se ut? (Källa: Ingenjören nr. 2/2014)

Dessutom rekommenderas vi att servera våra barn industrigröt och välling. Vilket gör att vi har barn som sover gott på natten men vi är också ett av de länder med störst andel glutenintolerans bland befolkningen. Dessutom så misstänks skummjölkspulvret som gröten och vällingen ofta innehåller vara skadligt pga de temperaturer som den hettas upp till. Men ändå kan man få skäll av BVC för att man väljer att göra hemgjord gröt istället för att servera järnberikad industrigröt…

Så kanske är det på tiden att fundera lite kring vår myndighetstilltro här i Sverige.