Jag är förvånad över att Ebola just nu tar större plats i svenska medier än den allvarligaste kemikalieolyckan i modern tid. Ja, för så kallas det av svenska forskare.

Jag pratar om det förgiftade vattnet som så många som tre miljoner svenskar kan vara berörda av. Tre miljoner.

Man har hittat förhöjda halter av PFOS i dricksvatten. Värst drabbat är Kallinge, Tullinge, Uppsala och Båstad. Men värden över gränsvärden har uppmäts på 66 orter i Sverige.

I Kallinge så har man kommit fram till att ämnet PFOS som tidigare användes i brandskum har förgiftat grundvattnet. PFOS är ett perflourerande ämne. Det är numera förbjudet inom EU men andra flourföreningas används flitigt som impregnering till bl.a textilier. Det finns en faslig massa sådana ämnen som går under samlingsnamnet PFC(PFAS) Ingen vet effekterna av dessa andra ämnen, eller om de är mindre farliga.

Förutom för att göra textilier vatten-, fett- och smutsavvisande som tex Gore-tex jackor och skor kan flourföreningarna användas till teflonpannor, bakplåtspapper, pizzakartonger, papptallrikar, soffor, mattor, möbler, bilvårdsprodukter, skokräm, golvpolish och mycket mer. Just det, i micropopcornpåsar också.

Ingen vet vilka effekterna kommer att bli för de som druckit av vattnet. Det man hittills vet är att PFOS inte bryts ned. Eftersom det inte bryts ned så ansamlas det i växter, djur och människor. Vi kan också inhalera det via damm. Det överförs via graviditet och amning. Det orsakar sjukdomar så som sköldkörtelrubbningar, försämrad reproduktionsförmåga, ökad risk för cancer och ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar.

Så när någon tycker att jag miljöhetsar för min egen skull så säger jag nej. Det är för framtida generationer. För att mitt barn ska kunna få barn. För att jag, mitt barn och mitt barns barn inte i högre grad ska drabbas av sjukdomar som skulle kunnat undvikas. Detta är anledningen till att jag bryr mig om vilken madrass mitt barn sover på, vilka kläder den har på sig, vad den leker med, vad jag äter och vad den ska äta. Vad den dricker ur för flaska. Vad den har för napp. Vilka kastruller och pannor som jag har i köket. Vad jag smörjer in min kropp med.

Jag tycker att försiktighetsprincipen bör praktiseras när det kommer till kemikalier eftersom vi inte kan förutse konsekvenserna av nyttjandet av dem. Kemikalielagstiftningen är för vek.

Här kan ni läsa en debattartikel i ämnet. Gå gärna i på tv4-play och se Uppdrag gransknings avsnitt Det förgiftade vattnet.

Jag är medveten om att i detta fall har de drabbade inte kunnat påverka sin situation. Men att inte agera för att minska kemikaliecocktailen som jag och mitt barn utsätts för, när jag har både kunskapen och möjligheten, det är inte försvarbart.