Nyss såg jag ett inslag på rapport om hur en ny mjukgörare i plast som heter DiNP troligtvis har samma hormonskadliga effekt som dess föregångare DEHP. Här kan ni läsa artikeln på SVT.

En del av er tycker kanske att jag är tjatig men för mig är detta bara ytterligare ett extremt uppenbart bevis på att det inte går att lita på plastprodukter. Gång på gång förbjuds ämnen i plast, gång på gång uppfinns nya ämnen, gång på gång visas även de nya ämnena vara skadliga. Och det efter att de varit ute i handeln länge.

Det finns all anledning att använda sig av försiktighetsprinicipen för alla som någonsin vill ha barn eller vill att sina barn ska kunna få barn.

Detta är kopierat från artikeln om du inte orkar klicka på länken:

Forskarna vid Karlstad Universitet mätte det så kallade anogenitala avståndet (AGD) hos 196 stycken 21 månader gamla pojkar i Värmland. Forskarna analyserade samtidigt urinprov från mamman som tagits i den tionde veckan av graviditeten. Det visade sig att det fanns ett samband mellan högre halter av DiNP och litet AGD. AGD är avståndet mellan anus och könsorganet, ett mått som direkt påverkas av hormoner under fosterutvecklingen. Tidigare studier har visat att vuxna män med exempelvis fertilitetsproblem har ett kortare AGD.

Hur kan information om detta inte ingå i basprogrammet på MVC och BVC?
Grundläggande kunskap om vad man kan göra för att minimera sin och sina barns exponering för farliga och potentiellt farliga kemikalier.