Det är dags att förpassa några växter ner i källaren, på vinterförvaring. I samband med det ska några nya gröna växter få flytta in hos oss. Det finns krukväxter som kan rena luften från olika kemikalier, och när det ändå ska införskaffas nya så kan man ju se till att de både gör nytta och är fina.

Det man behöver se till är att hålla bladen dammfria så att klyvöppningarna inte täpps igen. Här kommer några tips hämtade från Den onda badankan av Katarina Johansson.
image

Bild på nyfyndad svärmorstunga och loppiskruka.

Avger syre på natten
Bromelior, Aloe Vera, Novemberkaktus, Paradisträd och Svärmorstunga
Kan vara bra att ha i t.ex sovrummet.

Anti trikloretylen
Gerbera, kantdracena, svärmorstunga, banddracena, bambupalm, murgröna, fredskalla.

Anti bensen
Svärmorstunga, krysantemum, gerbera, bambupalm, banddracena, kantdracena, murgröna, gullranka, fikus, fredskalla.

Anti formaldehyd
Aralia, ampellilja, bambupalm, banddracena, svärmorstunga, gullranka, fikus, fredskalla.

Anti xylen och toulen
Guldpalm, spjutbräken, brudorkidé, prickblad, fikus, fredskalla.

Då vill ni klart veta varför man kan vilja bli av med dessa ämnen och vad de återfinns i:

Trikloretylen: Klassas som cancerogent och skadligt för nervsystemet. Har använts som lösningsmedel för fett vid t.ex avfettning för ytbehandling på metallföremål, fläckborttagning på textilier och kemtvätt. Även vid kallsvetsning(limning) av plast.
Bensen: Cancerframkallande och mutagent ämne som återfinns i bl.a märkpennor. Används framförallt som lösningsmedel. Har fasats ut något till förmån för Toluen. Kan även återfinnas i små mängder i läsk och livsmedel.
Formaldehyd: Hudirriterande och allergiframkallande. Misstänks kunna orsaka cancer. Motverkar krympning och skrynklor i kläder och textilier, används för färgfixering och smutsavvisning. Kan även finnas i skönhetsprodukter som nagellack, spånskivor, plywood, bekämpningsmedel, decinficering och mycket mer.
Xylen: Kan vara skadligt eller irriterande vid inandning och hudkontakt. Är ett organiskt lösningsmedel. Återfinns i märkpennor och färg m.m.
Toulen: Klassas som hälsoskadligt. Är ett organiskt lösningsmedel Återfinns i märkpennor, färg, lim, bilvårdsprodukter m.m.

Posted in Livet
Share this post, let the world know