Igår kväll gick jag på Kemikaliepappans föreläsning. Och jag är väldigt glad att jag gick. För mig sades inte så mycket nytt, jag är ganska påläst när det kommer till kemikalier, och det var en bekräftelse jag behövde. Det känns skönt nu när bebisen snart ska komma. Jag gjorde dessutom en lista i mitt eget huvud över kvarvarande saker i plastbantningen, några saker jag ska kolla upp inför bebisen osv.

Jag tror dock att för den som behöver en bra introduktion till ett giftminimerat liv, vill träffa likasinnade, få ställa frågor så är det en bra föreläsning. Jag hittade t.ex en förskola i närheten där jag gladeligen kommer sätta mitt barn. De ligger i absoluta framkant när det kommer till grön förskola.

Dessutom vann jag ett pris! På slutet så hade Kemikaliepappan en frågestund och jag svarade rätt på frågan “hur ofta tas en ny kemikalie fram?”. Svaret? Var tredje sekund. Så vår bebis fick en bra bitleksak från Sophie la Girafe och ekologisk hudvård. Men den kommer mamman använda på sig själv på BB istället. Hudvård för bebis är inget jag tror på direkt.

image

En sak var dock var ny för mig, men den är logisk om man har läst en del. Bara för att det står BPA-free, utan ftalater och Bisfenol A så behöver det inte betyda att det är en trygg och säker produkt.

När ett ämne förbjuds, vilket ofta tar ett tiotal år, så skapas istället små förändingar av ämnet och användningen fortsätter. Trots att det nya ämnet mycket troligt har liknande egenskaper som det förbjudna ämnet. Så tar det ytterligare många år innan även det ämnet förbjuds. Så växer Bisfenolfamiljen och de andra kemiska familjerna. Så en BPA-fri nappflaska kan innehålla BPS istället osv.

Europa har den kanske tuffaste kemilagstiftningen i världen. Trots det så har en stark lobby lyckats göra den väldigt uddlös. T.ex så är det företagen som tar fram kemikalierna som själva ska avgöra om de är säkra. Det finns inget oberoende organ som avgör detta, det är det producerande företaget. Skrattretande och läskigt, eller hur?

Är det något ni undrar över kemikalier, bra leksaker, hudvård eller plastbantning så är det bara att fråga på! Det kommer säkert några inlägg på området inom en snar framtid.


  • Sandra

    Tack för att du skriver om kemikaliebantning!! Här är iaf en som uppskattar det väldigt mycket trots att jag knappast är den kemikaliefriaste mamman i världen. Jag tänker länka till dig så fler har möjlighet att läsa, bara så du vet varför du plötsligt har så många finländska läsare ;)