Det kan kännas överväldigande när man för första gången börjar läsa om gifterna i vår vardag. Var ska man börja när det känns som det finns så ofantligt mycket att göra?

Det här är min lista för några första steg:

Köket
Värme och plast går inte ihop. När plast blir varmt frigörs gifter som vi inte vill få i oss.
1. Byt ut plastredskap till trä eller stål. Det finns bra och fina stekspadar, stekpincetter och skedar i trä. Det går också att hitta relativt billigt på Åhléns och IKEA.
2. Rensa bort alla repiga teflonpannor och kastruller. Helst ska de bytas ut till gjutjärn eller stål, men eftersom man ibland måste kompromissa med sin partner så är ju en hel och orepig teflonpanna bättre än en repig en.
3. Ta bort övrig plast som används med värme t.ex microkupan. Använd en upp och ned vänd porslinstallrik istället. Häll inte upp varm mat i plastlådor, låt den svalna först och micra framförallt aldrig mat i plastbyttor. Steg två är att byta ut plastmatlådorn till metall eller glas. Men som sagt, det viktigaste är att undvika plast och värme.
4. Sedan kan man stegvis forsätta med att byta ut övrig plast i köket mot metall eller trä. T.ex vispskålar, skärbrädor, mått, kannor osv. Man kan minimera användandet av plastfolie genom att istället sätta en tallrik över en bytta osv.

Nu kommer ju julen snart, en utmärkt tid att påbörja giftminimeringen då man kan önska sig bra saker i julklapp.
image


  • Sandra

    Jag är så imponerad av din kunskap medan jag själv får dåligt samvete. Men nu plockade jag iaf bort microkupan ;) så delade jag ditt inlägg på min fb också, hoppas det var ok. :)