Idag hittade jag en riktigt bra blogg, kemikaliepappan.com, precis när jag behövde en boost för att fortsätta min giftfria kamp här hemma. Jo för lite av en kamp är det. Man måste läsa på, undersöka, leta alternativ och vara jobbig. Jo, men jag tycker att man måste vara jobbig. Det är ännu inte mainstream att kemikaliebanta hemma. Tänker mig att jag kommer upplevas som den jobbiga mamman när jag säger nej tack till plastleksaker till barnet, önskar ekologiska kläder osv. Har redan fått höra både (hån)skratt och kommentarer bakom min rygg över min hemsydda skötbädd, tygblöjorna, plastbantningen, begagnade klädshoppingen osv.

Nu rör det mig inte så mycket, det beror ju på okunskap, men likväl antar jag att jag upplevs som den lite konstiga och jobbiga mamman.

Vi har ett stort köp till bebisen kvar, spjälsängsmadrass. Vi har resonerat precis som Kemikaliepappan. Ni kanske kommer ihåg att vi köpte en Ökotex-certifierad madrass från Troll för en tid sedan. Den har numera blivit två madrasser till de två babykorgarna här hemma. I spjälsängen kommer bebisen att ligga mest och där har jag bestämt mig för att vi faktiskt behöver något bättre. Nu kan det nog bli en Prolana som vi importerar från Tyskland.

Kemikaliepappan är på turné nu i oktober, orkar du inte läsa böcker som Badskumt och Den onda badankan av Katarina Johansson så tror jag att den här föreläsningen kan ge dig mycket information på ämnet giftfri vardag. Här kan du läsa mer.


  • Carro

    Men vad tråkigt med folk som tycker saker bakom ryggen! Även om jag inte orkar ta tag i detta själv, så respekterar jag att andra gör det. Jag menar, det är ju du som gör ngt bra, och jag som inte orkar. Hade du övervägt att servera alkohol till bebisen hade jag kanske lagt mig i. Ekologiska, giftfria kläder känns ju riktigt vanligt nu dessutom. Men en sak som jag funderar på är hur du tänker kring plastleksaker när barnet blir lite äldre? Jag kan själv känna att från 3 år så har de en stark egen vilja om vilka leksaker som är attraktiva, men ändå så små att det är svårtytt förklara giftaspekten. Svårt!

  • Karolina

    Jag har tänkt på det med, när de kommer i den åldern, och jag har inget bra svar. En sak jag har tänkt på är att barnen inte behöver ha så många leksaker. Alltså huset behöver ju inte översvämmas utan man kan ju som förälder gömma undan lite, byta ut efterhand eller se till så att barnen får upplevelser i present istället. En annan sak som man kan göra är att se till att sovrumsmiljön är så plastfri som möjligt. Alltså att leksakerna förvaras någon annan stans än i sovrummet, kanske i ett lekrum(om man nu har utrymme). För att stilla samvetet något så kan man också försäkra sig om att plastleksakerna är tillverkade i Europa och efter 2007. Undvik plastleksaker från lågprisbutiker, undvik plaster som luktar. Tvätta leksakerna innan de tas i bruk. Typ så. Svår fråga…