Vi spenderar ungefär 90% av vår tid inomhus. I vårt damm gömmer sig förutom hårstrån, hudflagor och kvalster även kemikalier som ftalater, flamskyddsmedel och bisfenol A. Enligt Naturskyddsföreningen så är dammtorkning flera gånger i veckan och snabba vädringar det bästa för att råda bot på detta.

Dammtorkning av golven är något som händer extremt sällan här hemma hos oss. Jag försökte införa det, men jag blev utbuad och nedröstad av min make(han sköter dammsugningen och kände inte alls för ett till moment).

Alternativet landade istället på en bättre dammsugare än den tio år gamla trotjänaren vi haft. Vi valde en Electrolux med ett Hepa 13-filter. Den filtrerar bort 99,75% av alla pyttesmå partiklar. Vanliga dammsugare blåser istället runt det mesta av föroreningarna. Den är dessutom helt PVC-fri, energiklass A och tillverkad av 65% återvunnen plast. Den är dessutom återvinningsbar till 100% och är ganska tystgående(68db). Den gick på 2400kr och jag hoppas att det för vår och vårt barns hälsa ska vara en bra investering. Håller även denna i tio år så känns det ju riktigt bra.

Jag ska skriva lite mer om giftfri städning längre fram, men först behöver jag göra lite mer research. Jag vill nämligen ha produkter som verkligen funkar, utan kompromisser. Jag återkommer i ämnet.

image