När jag blev utmattad så fick jag, som så många utmattade, problem med för mycket intryck. Intryck i form av ljud, ljus och lukt. T.ex så kunde jag i början inte åka bil. Även i 50km/h bröt jag ihop. Det blev för mycket intryck med farten, mötande trafik, trafikbrus osv. Och det gällde när J körde, själv kunde jag inte köra bil alls.

Efter ett tag kunde jag åka bil om jag hade solglasögon, öronproppar och hörselkåpor på mig, men jag mådde ändå väldigt dåligt och var jättetrött när jag kom fram. Usch, vad sjuk jag var. Det är svårt att förstå nu när jag 19 månader senare faktiskt kan puttra runt i Minin.

Hur som helst så blev jag i samma veva väldigt känslig för dofter. Vi började med parfymfritt tvättmedel här hemma. När jag gick på mina promenader så kände jag direkt om den jag mötte använde sköljmedel eller inte. Ibland fick jag hålla andan. Jag kunde inte sova i lakan som tvättats med sköljmedel.

Nu, i och med graviditeten, har de ytterligare skruvats upp. J fick byta ut sitt schampoo och deo i början av graviditeten. Jag är superkänslig för doften av parfymerat tvättmedel och sköljmedel. J råkade köpa parfymerat tvättmedel härom veckan och det gick inte hem. Det underliga är att J har också blivit känslig för tvätt- och sköljmedelsdoft. Om vi tvättar med Skonas kulörtvätt som sägs vara milt parfymerat, så får vi stänga dörren ner till källaren för det stinker så dant, enligt våra näsor.

Något som känner igen detta mystiska fenomen?

Nu spelar ju detta ingen större roll. När vi ska sova borta kan vi ju bara ta med egna lakan och handdukar. Och bebisar mår ju bäst av parfymfritt. Det är tillochmed så att i Danmark rekommenderar man alla gravida att bara använda parfymfritt. Det som kallas perfum eller parfum i t.ex hudvårdprodukter innehåller ofta en mix av ämnen bl.a ftalater som är hormonstörande. Dessutom är doftämnena, både syntetiska och naturliga, ofta allergena och jag gissar att det är därför man rekommenderar parfymfritt tvättmedel till bebisars tvätt i Sverige.

image