Det är lätt att bli stirrig när man är gravid och försöker giftminimera. Man har det dyrbaraste av allt i magen och allt man äter, dricker och utsätter sig för är även bebisen med om.

Jag är nu glad över att jag slutat med aluminium i deo, har ätit mycket ekologiskt och har plastbantat i köket innan jag blev gravid. Men allt som jag inte kunnat påverka har jag försökt att bara strunta i. Att vara nöjd med att jag äter ekologiskt hemma och sedan låta middagar hos vänner och på restaurang vara vad det är, utan att bli stressad.

En sak som jag nu däremot har blivit stressad över är det här med strålning, från mobil och wifi. Ni får tro och tycka precis vad ni vill men jag tänker att precis som med kemikalier vet vi ännu för lite. Emellanåt kommer det rapporter och varningar som oftast lugnas ner av någon expert från något företag.

Nu får jag vara nöjd med att jag fram genom graviditeten i alla fall inte sovit bredvid mobilen, så som jag gjorde innan. Och så får jag bestämma vilka åtgärder jag vill ta från och med nu. Troligtvis kommer vi göra så att vi kan stänga av routern lättare här hemma. Bara ha på den när det surfas på kvällarna och stänga av den på dagen och natten. Förhoppningsvis kommer vi båda stänga av wifi(och datatrafik) på våra mobiler när vi är kring barnet. Tydligen är strålningen högre om mobilen söker efter wifi, än vid ett vanligt samtal.

Som sagt det är fritt att tro som man vill. Det var den här artikeln där en docent vid Karolinska nämns som fick mig att agera, inte bara fundera. Jag har inte källgranskat den men med de samlade artiklar jag läst så väljer vi här hemma att ta det säkra före det osäkra och begränsa strålningen. T.ex så nämns avhandlingar där man sett att myror och bin flyr/byter bo om en strålningskälla sätts nära deras stack/kupa. Ja, man får välja att tro på myndigheternas/företagens rekommendationer eller läsa forskning på området och bilda sig en egen uppfattning.

Hade jag levt för hundra år sedan hade jag säkert varit en sådan bakåtsträvare som var rädd för elektricitet och bilar, men det bjuder jag på.

Posted in Livet
Share this post, let the world know