Idag har vi förbrukat jordens resurser för det här året. Det är WWF som varje år räknar ut detta. Största boven är utsläpp av växthusgaser. Här kan ni läsa lite till.

Men vi fortsätter som innan, åker bil, äter kött sju dagar i veckan osv. Jag gör samma sak så det är inte det. Jag bara undrar när jorden blir utbränd? Alltså när jorden har levt över sina resurser så länge att det liksom inte går längre.

Vi har dock tagit två beslut här hemma. Vi ska bara äta vilt som J har jagat resten av året (med viss dispans på helgerna). Alltså inget köpekött. Vi har även dispans på fläskfärs för att göra älgfärsen lite saftigare. Vi ska äta vegetarisk en dag i veckan. Helst två men målet är redan rätt högt satt så vi börjar med en.

Debatten går även het här hemma gällande vår andra bil, Minin. Jag tycker vi ska sälja den och J vill behålla den. Den används försvinnande lite men är ju ganska praktisk att ha. Var vi landar återstår att se.

Posted in Livet
Share this post, let the world know

 • Carro

  Ni ska alltså bara äta vilt förutom fre-sön och förutom när ni blandar i fläsk mellan mån-tor? Och en helt vegetarisk dag? Jag har mina egna klimatbovar som jag är sjukt dålig på att ta tag i, så det är inte det, men eftersom jag ätit helt vegetariskt sedan 1900-talet så låter det så lustigt att det skulle vara en utmaning

 • Karolina

  När du skriver så så låter det ju helt klart lite fattigt:)
  För vår del handlar det om vanor och ork. Med bebis på gång, utmattningen i bakfickan och ny tjänst för J ligger vår satsning på rätt nivå för oss. Man får ta de steg man kan helt enkelt. Och det är ju åt rätt håll i alla fall.

  Sedan har jag inga problem med att äta döda djur. Det är oladdat för mig. Djurriket i stort funkar ju lite så. Nu dödar jag inte djur själv men har varit med vid jakt och slakt och har inget problem med hur maten tar sig till våra bord. Med det stora undantaget köttindustrin. Det är den främsta anledningen till att vi vill bort från köpeköttet. Jag menar inte heller att vi kommer att köpa kött hela helgerna, men vill vi ha en blodig oxfilé en lördag så köper vi det.

  Sedan hoppas jag att när vår vegetariska repertoar utökas så tror jag själv att det kommer smyga sig in fler dagar i veckan. Sedan äter vi ju fisk också, så vi är nog inte mer köttmonster än någon annan.

  Gillar meningen med 1900-talet:)

 • Caroline

  Som sagt var det ingen kritik mot miljöaspekten, många droppar små liksom. Jag blev inte heller vegetarian för att det var “döda djur” utan främst för att jag inte gillade smaken, fisk har jag aldrig ätit. Döda djur aspekten blev intressant just i way out west-exemplet, alltså är det så att man känner att det MÅSTE vara DJUR det man äter eller är det just smaken man är ute efter? Jag kan nämligen vara otroligt sugen på vissa vegrätter som smakar som någon traditionell kötträtt, men oftast är det ju kryddningen jag är ute efter, vad kryddan sitter på känns mindre viktigt. Jag har heller inga problem med att mina barn vill ha “äkta vara” när vi äter vissa rätter, men då köper jag gärna vilt eller kravmärkt. I de rätter där det inte sitter så djupt rotat att det ska vars just kött brukar jag passa på så hela familjen äter veg. Jag kan maila över några favoritrecept när vi kommer hem från sjukhuset. Själv har jag nu börjat intressera mig för “clean eating” och beställt hem en vegetarisk sådan kokbok. Bara typ ett år efter dig

 • Karolina

  I Way Out West-fallet så gissar jag att det är fördomar från folk. Inte att de måste ha kött, måste ha smaken, utan att de bara är lite trångsynta mot veg.mat. Typ sådana värderingar/fördomar man får med sig hemifrån, vegetariskt blir man inte mätt på, vegetariskt blir aldrig lika gott, grönsaker är för kaniner, det är bara bohemer som äter bönor osv. J har varit skeptisk, uppvuxen på husman som ha är. Liksom trodde han att han inte gillade fisk, för så var det när han var liten. Men med mitt idoga kokande så har han lärt sig att uppskatta nya smaker, både vegetariskt och fisk.

  Jag tar jättegärna emot nya recept, det är liksom på det jag faller. Vill gärna äta vegetariskt men orkar inte hitta på nya recept. Tack som tusan på förhand!

  Hoppas ni får komma hem snart!

  Kram på er!