Vi diskuterade länge om vi ville veta könet på vårt barn. När jag kom på att anledningen till att jag ville veta var att jag skulle kunna köpa fina pojk- eller flickkläder så fick det mig att fundera.

Jag tänkte alltså från början “köna in” barnet med speciella kläder. Och det när jag känner till studierna på hur förskolepersonal bemöter flickor och pojkar med olika tonläge och olika uttryck. Kan man från de studierna dra parallellen till att resten av samhället bör ha samma tendenser? Det tror jag. Man kan nog säkerligen även dra paralleller till löneskillnaden mellan män och kvinnor i förlängningen.

Så diskuterade vi vidare här hemma. Hur det känns mer okej att flickor har blått än att pojkar har rosa. Att jag har köpt blåa spjälsängslakan som känns könsneutrala medan likadana rosa inte skulle vara det…Vilket ju, när man tänker efter, inte heller känns helt rätt. Alla färger borde ju vara lika okej för alla att använda. Inte bara för modiga normbrytare att bära.

Så idag köpte jag rosa sängkläder till babykorgen. Det kommer hen få sova i oavsett om det blir en pojke eller flicka. Och det är min lilla, lilla del i kampen.

Jag är inte lika modig som min kompis. Hon tröttnade på tråkiga pojkbebiskläder till sina tvillingar så hon köpte klänningar. För hundra år sedan hade pojkarna kolt, ett klänningsliknande plagg, så varför skulle det inte gå idag? Power till henne. Det krävs mod och ork att bryta normer.

image

Hela setet med två underlakan, överlakan och örngott kostade 25kr second hand. Fint!


  • Sandra -vardagsflow

    Jag kan inte sticka under stolen med att det vore roligt att få en flicka den här gången när vi redan har en pojke, och det dels för att få ha lite andra kläder på henne isåfall. Vi har mycket neutrala kläder på Leon, som jeans och långärmad, men helst ska det vara starka färger som rött, gult, grönt och blått. Rosa kläder har jag inte riktigt tyckt om själv så därför har jag inte ens tänkt tanken att vara drastisk och sätta rosa på en pojke… Men blir det en flicka nu, så blir det säkert också rosa plagg som omväxling.

  • Karolina

    Ja, vi kommer ju säkerligen göra samma sak. Det är inte som att vi kommer köra könsneutrala racet hela vägen. Men det väcker onekligen en massa funderingar när man väl börjar tänka på det.

  • Carro

    Köp kläder som ni gillar. Oavsett hur de är “tänkta”. Personligen gillar jag Meandi som ha bekväma, färgglada kläder till barn. Vår som har haft mycket rosa (och andra starka färger) , framförallt för att det är en roligare färg än “herrkläderna” på pojkavdelningen som har eviga nyanser ab grå, marin och grön. Vi gjorde samma med vår dotter, satsade på färgglada kläder. Vi tog reda på könet båda gångerna, inte för att det var avgörande utan för att jag ville veta ALLT om bebisarna som jag kunde, för att förbereda mig.