Jag undviker just nu föräldratidningar och babyaffärer. Det finns liksom för mycket att köpa. Det finns för mycket gulligt som man inte behöver.

När vi blev med barn så gjorde jag en lista på bra saker att ha. Jag räknade ut vad alla grejerna skulle kosta och hamnade runt 20 000kr, och då hade jag redan räknat med att köpa en hel del begagnat. Summan är ju absurd. Det är ett litet barn som kommer. Det behöver närhet, mat och omhändertagande. Grejer för 20 000kr kan ju inte vara nödvändigt.

Blivande föräldrar är ju sådana tacksamma offer också. Vem vill inte sitt barns bästa liksom?

Ta det här med babyskydd, alltså barnets allra första bilstol. De har en livslängd på bara några år. Sedan har plasten blivit gammal och skyddet är inte längre säkert. Men vänta nu, en instrumentbräda håller ju i hur många år som helst. Den är i plast och utsätts för massor av sol och temperaturväxlingar, men den håller? Borde inte sätena i en bil då också behövas byta ut efter en 3-5 år precis som ett babyskydd?
Jag tycker inte att resonemanget kring babyskyddens livslängd håller. Men igen, vem vågar chansa med sin guldklimp?

Så hur tänker vi nu då? Jo, vårt mål är att köpa allt begagnat till bebisen. Utom madrassen. Jag vill inte ha någon gammal giftosande skummadrass. Jag vill ha en ekologisk madrass från Prolana. Alternativt har jag hittat en fibermadrass som är öko-tex certifierad rakt igenom, inte bara yttertyget. Hur vi gör med vagn är heller inte helt säkert men det är de två sakerna som kan bli nyköp.

Annars skramlar vi hos vänner, byter, lånas, handlar på loppis och på blocket. Och framförallt så begränsar vi inköpen. Stryker allt som känns lite onödigt. Och det är inte lätt när konsumtionslusten tillsammans med goda råd och fina erbjudanden sätts in.

Sedan kommer ju vi, precis som alla förstagångsföräldrar, köpa saker som är onödiga. Oavsett hur många kloka föräldravänner man lyssnar på, så finns det alltid saker som inte kommer till användning för att barnet inte gillar det ena eller det andra.

Lite så tänker vi. Eller jag.