Ni vet att jag har plastbantat här hemma och som ni förstår så är jag all about giftfritt när det kommer till vår väntade bebis. Till bebisar är dock väldigt mycket tillverkat i olika plaster. Skötbädden är en sådan sak. Ofta någon form av plastöverklädd skumgummikärna. Skumgummi som är känt för att innehålla både det ena och det andra. Praktiskt är det, men inte så ekologiskt. Tillslut hittade jag i allafall en ekologisk skötbädd på Grön Interiör. FÖR 800KR. Inte riktigt vad jag vill lägga. Så vad göra? Sy en egen så klart! Min första blev klar idag.

image

Alla textilier är från loppis/mammas/svärmors/vårt linneskåp. Allt har tvättats hundratals gånger och är så nära giftfritt/ekologiskt man kommer. Vill man vara helt säker så får man ju välja ekologiskt tyg och ekologiska handdukar att stoppa i den, men jag tycker urtvättat är minst lika bra.

Vad man behöver? Ett tygstycke, gärna tät gammal lakansväv, 0,8 x1 m dubbelvikt och fem gamla urtvättade, alternativt missfärgade, 50×70 handdukar. Symaskin.
Kostnad om man köper allt på loppis? Ca 50 kr.
Tid att sy? Ca 1-2h om man är smått obegåvad i sömnad.
Antal man behöver? Minst 2 stycken. När bebisen har kissat ner allt i ett obevakat ögonblick kan det vara bra att direkt kunna ta fram en ren skötbädd.

Om någon är intresserad av att sy en egen och vill ha en sömnadsbeskrivning så får hen lämna en kommentar. På grund av hur fenomenalt jag uppfunnit denna så är den flexibel i storlek för att passa olika skötbord.

Obs! Alla föräldrar som får plastpanik/dåligt samvete för att deras barn alltid haft plastskötbädd/ suckar över mitt engagemang: nej, plast dödar inte direkt. På en skötbädd ligger barnet under några få minuter per dygn under några år. Visst är det inte hela världen. Men vill man minska andelen hormonstörande ämnen och gifter i inomhusmiljön så är det bra att minska på plasten. Att sy sin egen skötbädd är ett sätt. Det är fritt för alla att göra som man vill. Och nej, lånar vi ditt skötbord hemma hos dig så är det inget vi tänker på.


  • Caroline

    Jag rekommenderar även tre miljarder små handdukar att lägga ut på skötbädden som barriär mellan naken rumpa och tyg. Lättare att tvätta en hel hög småhanddukar än skötbädden. Jag rekommenderar över lag att ha dessa små handdukar överallt. Eller som längst, på en armlängds avstånd tillgängligt för alla sorts vätskeanfall som kan uppstå. Och ja, denna kommentar går rakt emot min egen huvudregel:att aldrig ge oombedda råd, men jag tänker att du kan ju radera den om du vill

  • Karolina

    Mycket bra kommentar! Jag har redan bett mamma och ska be svärmor rensa linneskåpen på gamla trötta handdukar!