Det är dags att rensa ut lite mer plast här hemma, närmare bestämt en ryamatta från Ikea. Av allt jag läst så är ullmattor bäst, problemet är att jag inte kunnat hitta något om hur mattorna färgas och behandlas.

De flesta handknyts i Indien och Pakistan och är märkta med ” inget barnarbete”. Hur tillförlitlig märkningen är har jag inte kunnat bedömma.

Hade mattorna tillverkats inom EU så hade det varit lite säkrare hur miljösynpunkt, lagstiftningarna gällande kemikalier är hårdare här. På en matta hittade jag att den var behandlad med Eulan, ett malmedel som inte är helt bra. Troligt är att även de mattor vi har hemma är behandlade med något, men de kunde de i butiken inte svara på.

Jag har letat i månader på nätet efter en miljövänlig ullmatta utan att hitta någon med märkning. Så jag får försöka välja det minst dåliga av alla mattalternativ och då står det mellan dessa två.

Säg gärna vad ni tycker även om bilderna inte gör mattorna rättvisa!

image

image

image

image

Posted in Livet
Share this post, let the world know