Igår tittade jag och J på Fiske med William, ett tv-program. De fiskade gös i en insjö och William sa flera gånger att fisken inte skall ätas pga dioxiner. Det fick mig att komma ihåg en P3 dokumentär om Dioxinfisken i Östersjön som jag hade på telefonen. Självklart blev jag tvungen att lyssna på den och det var både skrämmande och intressant.

Känner ni till exempel till att Sverige har fått göra ett undantag i de gränsvärden som EU anser är säkert när det gäller dioxiner och PCB i fisk? Alltså du och jag äter giftigare fiskar än någon annan i EU.

Fisken säljs fritt i Sverige, du kan serveras den på restauranger eller köpa den i fiskbilen utan att bli varnad. Men EU har sett till att den inte exporteras vidare. Som Tysklands representant i debatten sa ” det står varje lands regering fritt att förgifta sitt folk men vi måste se till att det inte exporteras vidare”.

2011, när de förhöjda gränsvärdena återigen skulle godkännas, hade Livsmedelsverkets föreslagit att vi skulle hålla oss till EUs rekommendationer. Varför? Folket hade svårt att hålla koll på och förstå deras rekommendationer och fick därför i sig för mycket gift. Ett rimligt skäl att hålla sig till gränsvärdena, tycker jag.

Vad hände? Lobbyister som ville skydda det svenska giftfisket uppvaktade politikerna och övertygade dem om att fisket är ett svenskt kulturarv. Att Livsmedelsverket tyckte annorlunda och ville skydda folkhälsan togs över huvudtaget inte upp i EU, där det återigen beslutades att vi i Sverige får fiska och sälja förgiftad fisk.

Vad gör då dioxiner och PCB?
Det påverkar hjärnan och nervsystemet och kan leda till beteendestörningar. Det påverkar immunförsvaret, fortplantningsförmågan, hormonsystemet och kan orsaka cancer.

Som Livsmedelsverket konstaterade så är det svårt att hålla reda på vilka fiskar som är okej och inte. Vad de säger om fisk kan ni läsa här. Kostråden gäller alltså inte bara barn och gravida kvinnor. Det gäller barn, kvinnor och män fram till att man fått de barn man vill ha och har ammat klart dem. Männen är visserligen inte inkluderade i Livsmedelsverkets råd, bara om de försöker skaffa barn. Min egen slutsats är dock att de också måste vänta att äta förgiftad fisk tills är klara med barnaalstrandet. Varför? Dioxiner och PCB lagras i kroppens fettvävnader och bryts inte ned, alternativt mycket långsamt ned. Det försämrar bland annat spermiernas förmåga att simma. Så har du blivit förgiftad så är du förgiftad, lite så funkar det.

Jag kan inte låta bli att känna mig lurad. För bakom ljuset av fiskerinäringens lobbyister. Lurad av politikerna. Det är ju skandal, rent av, och om detta vet gemene man mycket lite. Själv ska jag nog ta och plugga in Livsmedelsverkets fisketabell.

Posted in Livet
Share this post, let the world know