Ni vet ju att jag har plastbantat här hemma. I de undersökningar om plast som jag läst så är det barnrummen som är värst drabbade. Nu är det så att precis alla utom två av våra vänner(och vi) har barn. Det betyder att det finns absolut ingenting att roa småttingar med hemma hos oss. Jo, kastruller, vispar och byttor såklart, men annars inget. Så jag har gjort en liten barnkorg med loppisfyndade leksaker. Jag betalade 200kr för fem böcker, fem tygklossar, tre träleksaker, ett lotto, en tygskallra och ett litet gosedjur. Allt återvunnet, i trä, tyg eller papper. Inget plast. Nu känner jag mig kittad för besök!

En sak undrar jag dock, hur undanber man sig plastleksaker till sina barn, på ett trevligt sätt?
Jag gissar att några alltid kommer att tycka att det är provocerande. Inte riktigt förstå varför man vill undvika plast, kanske med argumentet att “plast har vi ju alla växt upp med”. Kanske är det provocerande att man ställer krav på något som är en frivillig gåva?

Nog har vi i ett par generationer växt upp med plast men cocktaileffekten av allt vi äter, omger oss med och smörjer in oss med kanske först visar sig om några generationer. Och då väljer faktiskt jag med lätthet bort några av de saker som kan bidra till det.

image

image

Posted in Livet
Share this post, let the world know

  • http://www.gladaapan.se Glada Apan

    Det är alltid svårt att undanbe sig en gåva, men genom att visa vad sina barn har hemma på hyllan gör man nog det på sikt. Man vill ju inte vara oförskämd bara för att man har lite bättre smak :-) Det finns inget som är så vackert som leksaker som bara håller och håller. Kolla in t.ex. Plan Toys, de vet vad de pysslar med. Kolla den här filmen som handlar om deras träbåtar. Båtar tillverkade av återvunnet trä. Vackert: https://www.youtube.com/watch?v=8FM9mVukSvg