Den här morgonen har jag helt lyriskt tittat på Efter tio med Malou och deras serie om de vita gifterna. I serien har de valt att kalla mjöl, mjölk och socker för de vita gifterna. De har bjudit in professorer, nutritionister, vanliga människor med sina sjukdomsupplevelser och skapat en intressant(men inte så djupgående) debatt.

Här kan du se dem på tv4-play:
-Mår barn bra av mjöl, mjölk och socker?
-Är mjöl farligt?
-Vad gör sockerr med din kropp?
-Är mjölk verkligen nyttigt?

Varför denna lyriskhet(ja men vad heter det då?)
Tanken på att kunna äta mig friskare gör mig så hoppfull och glad. Jag är glutenintolerant sedan femtonårsåldern men diagnosen fick jag som 25-åring. Nu fem år senare drabbades jag av utmattning och i samband med det problem med sköldkörteln. Jag har tidigare läst om att det är vanligt med kombinationen sköldkörtelproblem och glutenintolerans men inte blivit så mycket klokare. I ett av programmen så berättar en av gästerna att hon kunnat sluta med sitt levaxin efter att ha lagt om kosten. Nu är vi alla unika och genom programmet så får man inte så mycket insikt i just hennes diagnos men det väcker mitt hopp om att jag själv kan förbättra min hälsa genom att äta bra saker.

Vi har ju redan tagot bort mjöl och socker genom att börja med LCHF och jag mår absolut mycket bättre. Dock har jag inte haft kunskap, idéer eller ork att tänka på mejeriprodukterna. Men efter att ha sett programmet har jag blivit inspirerad att prova mejerifritt för att se om jag upplever en förbättring av hälsan. Jag har inte bestämt mig ännu för hur jag ska testa det hela men det får växa fram. Alla beslut för att lägga om kosten måste förankras väl. Beslutsamheten och övertygelsen måste få växa fram och få fäste. Då går det. Då är det möjligt.

Ni som känner att ni blir provocerade av att mjöl, mjölk och socker skulle kunna ha negativa effekter på kroppen. Jag förstår er. Jag orkade inte med sånt här prat förut heller. Jag tyckte att det var extremt och kändes överdrivet. Kanske är detta ingen du behöver bry dig om just nu. Låt det i så fall bara passera. Mår du bra av mjölk, mjöl och socker, så för all del, fortsätt. Jag kan dock tänka mig att för alla som har barn med ospecifika symtom, allergier, eksem, problem med magen. Titta på programserien i alla fall. Kanske får ni några idéer som kanske, kanske kan hjälpa. Annars är ju läkarkåren hyfsat bra på att skriva ut piller som tar bort symptomen och man kan köra på den varianten också. För att man som förälder faktiskt inte orkar dra i ännu en sak. Är man däremot nyfiken om att ta bort källan till symptomen så får man tyvärr, allt som oftast, ta tag i det själv. Och då kanske den här programserien kan peppa igång dig.

Posted in Livet
Share this post, let the world know