Jag var tvungen att läsa på när jag började orera om smör och margarin.
Här är Livsmedelsverkets skrivelse i frågan.

Det här innehåller Arlas svenska normalsaltade smör:
Pastöriserad grädde, mjölksyrakultur, salt 1,2%

Det här innehåller Mildas mat och bakmargarin:
Vegetabiliskt fett, vegetabilisk olja 27% (solrosolja, rapsolja, linfröolja), vatten, vassle (av mjölk), salt (1,5%), emulgeringsmedel (sojalecitin), arom, A- och D vitamin.

Vad väljer man?

Margarinet låter ju inte så farligt innan man kommer till det lite mer okända sojalecitinet. Läser man om det på äktavara.org så låter det först inte heller så farligt. Problemet är hur sojalecitinet och oljorna utvinns, och sammanfogas vilket man också kan läsa mer om på samma sajt.

Mitt sunda förnuft talar rätt högt och ljudligt för smör, tre ingredienser måste vara bättre än många varav någon okänd, men det är kanske bara jag.

Vill man läsa en margarinkritiskröst kan man hälsa på hos kostdoktorn.

Posted in Livet
Share this post, let the world know