Det här att få julkort är jättemysigt tycker jag. En liten hälsning i juletid från släkt och vänner, det värmer hjärtat. Kanske ett kort med en rundkindad bebis, en go familj eller en hund med tomteluva. Mysigt. Jag vill nu komma med en förklaring till varför vi inte skickar och aldrig kommer att skicka julkort. Och sen kommer en förklaring till varför vi visst skickar julkort i år men kanske aldrig mer. Det har med könsroller att göra. J skulle aldrig i hela sitt liv få för sig att på eget initiativ köpa hem julkort, skriva och posta. Vi skulle nog båda tycka att det var mysigt att ha en julkortskväll där vi satt och skrev tillsammans men det skulle behöva ske på mitt initiativ, med inköp gjorda av mig, med uppmaning av mig och arrangemang av mig. Och jag orkar inte vara motorn i en fråga till.

Anledningen till att fler kvinnor än män går in i väggen kanske också har att göra med vem som är motor där hemma. Därför behöver jag och många kvinnor med mig, stoppa det här könsmönstret som vi har dragits med i alla århundraden(Okej, okej, första julkortet skrevs 1843 men det här med att vara den eviga initiativtagaren, pådrivaren, planeraren och logistikövningsexperten). Självklart finns det ju män som har den rollen också, men tills det kommer en undersökning från SCB så kommer jag fortsätta hävda att det är fler kvinnor än män som drar mest hemma. Och om inte vi alla jobbar för att jämna ut arbetsfördelningen och könsmönstrena hemma så kommer ju våra barn vara fast i samma konflikter som vi är nu. Fast om trettio år. Man får orka för framtida avkomma. Och att inte skriva julkort är en sådan sak i vår familj och det är helt okej. Ett gemensamt beslut för jämställdheten.

Så god jul alla vänner, nu vet ni varför det inte kommer någon hälsning från oss!

Men efter att jag skrev det här inlägget så gick jag och fick feeling. Jag har ju varit borta från det sociala livet i snart ett år och jag har inte funnits där för mina vänner. Så jag kände att jag ville skicka en liten julhälsning i alla fall för att visa att jag tänker på dem. Och jag tror säkert att jag har glömt bort att skicka till flera eftersom jag fortfarande har svårt att komma ihåg vilket datum det är men jag har i alla fall gjort mitt bästa.

/Den nykläckta feministen

Och här kommer definitionen från wikipedia så kanske du också kan kalla dig feminist: Feminism är en samling rörelser som verkar för kvinnors politiska, ekonomiska och sociala rättigheter och kvinnans likställighet med mannen.

Posted in Livet
Share this post, let the world know