Hösten är verkligen här. I Helsingborg har vi blå himmel och solsken. Luften är krispig och fåglarna låter som på våren. Jag är inne på femte veckan av min mindfulnesskurs, men jag tror att jag har övat aktivt i tio veckor.

I början kände jag direkt en förbättring, så snart huvudet började snurra så kunde jag lugna den med en kroppscanning. Då var jag fokuserad på snabb hjälp men jag har ändrat fokus. Jag ser den mentala träningen som en livslång träning. Något som kanske just nu är jobbigt men som med tiden ger resultat.

Jag såg ett Ted Talk med en buddistmunk som undrade varför vi i så liten utsträckning tränar mentalt. Fysiskt är det ju coolt att träna, nästan ett måste. Snygga och sunda ska vi vara. Men sunda i huvudet, i en värld som bara går snabbare? Inte lika viktigt?
Det är kanske samma fenomen som gör det lättare att prata om att man går till en läkare än att man går till en psykolog. Förändring är säkert på gång.

Samma munk berättade om forskning som visar att munkar som mediterar mycket och länge kan utsättas för så kraftiga ljud som t.ex ett skott utan att puls eller hjärnfrekvensen höjs. Nu tror jag ju inte att jag kommer klara det i det närmaste men det visar ju att man genom mental träning blir mer motståndskraftig mot stress. Den mindfulnesskurs som jag går har visat på resultat efter bara åtta veckors träning ca 30 minuter om dagen. Hippocampus förtätas med grå celler och amygdalan förtunnas på samma sätt. Hippocampus vill man ha tät.

Jag bara undrar, borde vi inte implementera detta redan i skolan? Världen lär ju inte i det närmsta börja snurra långsammare. Vi kan varje år läsa om hur stressade våra barn är i skolan och hur utmattningar ökar i näringslivet. Det skull vara lite som att vaccinera våra barn mot stress, men det skulle vara ett vaccin utan biverkningar.

image

image

image

Posted in Livet
Share this post, let the world know

  • carro

    vad är det för mindfulnesskurs du går? Jag hittade det här företaget i mitt närområde: http://www.jordnaramm.se och tyckte det lät särskilt intressant med kranial….sakr…nåntingterapi (ligger under behandlingar). Hon var med i en lokaltidning och beskrev mer ingående hur det är en behandling som är bra mot stress/utbrändhet/migrän/spänningar eftersom det är ett system som hänger ihop. Känns lite liknande kinesiologin, men ännu mer inriktat på utbrändhet.

  • Karolina

    Hej Carro!
    Det är en åtta veckors kurs på min vårdcentral. Det är ett program framtaget av Mindfulnesscenter.se finns även som kurs att ladda ner till telefonen, dock ganska dyr. Har också hört talas som det men känner ingen som testat. Har sett ett ställe här i närheten som ger det. Kanske man skulle orka/ våga prova.