Har ni sett Arga doktorn på SVT 1?
Jag blir arga medmänniskan och arga skattebetalaren när jag ser programmet. Människor som gång på gång ignoreras av vården. Som kastas mellan hopp och förtvivlan inför och efter varje vårdbesök. Utan diagnos, med fel diagnos, med fel  behandling eller ingen behandling alls. Stackars människor. Jävla vården ibland. Nu är det inte alls på den nivån men jag känner igen mig.

Under mina tre första månader som sjukskriven togs inga prover. Efter åtta veckor funderade min läkare, med mig närvarande, på vilken diagnos han skulle ge mig. Han rabblade upp några tänkbara diagnoser och jag frågade om det inte var så att jag drabbats av ett utmattningssyndrom. Jo, ja, det blev bra tyckte läkaren. Det får mig fortfarande undrande inför diagnosen. Mitt sista besök hos den läkaren tog tre minuter, han låg lite efter i schemat.

Nästa läkare var en AT-läkare. Han tog i alla fall prover men började direkt tala om arbetsträning. Utan att någon förbättring skett så var det snart dags att jobba. Jaha. Kändes inte helt bra. Han hittade problem med sköldkörteln och kanske var det det fyndet som gjorde att han kunde tänka sig att låta mig återhämta mig lite innan arbetsträningen. Jag började prata om binjurar som ska funka om man äter sköldkörtelmedicin. Och att känslan i kroppen var precis som när jag hade järnbrist i samband med att min glutenintolerans upptäcktes. Men där slutade han lyssna, kanske hade jag trampat honom lite för mycket på tårna. Efter diverse problem med medicineringen skickade han mig till Endokrinologen. Men de ville inte ta emot mig. De tyckte inte att mina symptom kom från sköldkörteln. Sen gick AT-läkaren på semester och försvann till en annan vårdcentral.

Min nya läkare sa att jag inte alls hade problem med sköldkörteln, min tidigare läkare hade överdrivit. Nog kommer jag troligtvis få hypotereos men först om några år. Jaha, stämmer det verkligen? Hon tog fler prover och efter sju månaders sjukskrivning så hittade vården tillslut att mina järndepåer var uttömda.

Ska det vara så svårt? Ska inte prestigen och hierarkin i vården slopas. Ska inte läkarna tänka på hela människan istället för det som för tillfället gör ont? Ska inte läkarna få läkarsekreterare så att de får mer tid till patienterna? Ska vi inte spara lite pengar genom att ge läkarna mer tid till varje patient? Spara tänker du? Ja spara. Tänk vad upprepade vårdbesök, längre sjukskrivningar och felbehandlingar kostar. Ska inte läkarna börja och avsluta varje dag med lite mindfulness också?

Posted in Livet
Share this post, let the world know