Även om jag tror att jag kommer komma ut som en klokare människa på andra sidan väggen så vill jag ändå avråda alla från att ta omvägen in i väggen. För en omväg är det och en tuff erfarenhet.

När jag pratar med människor så får jag får ofta frågan om jag tror att den jag pratar med kan gå in i väggen. Svaret är oftast ja. Får man/skapar man sig tillräckligt dåliga förutsättningar och inte kan/orkar/vill ta sig därifrån så går man lätt in i väggen.

På mindfulnesskursen sa instruktörer att ett utmattningssyndrom oftast startar med huvudvärk och/eller magproblem. Hon sa det i förbifarten så jag vet inte vilka vetenskapliga fakta den bygger på men det stämmer väl in på mig. Jag tänkte att det var helt normalt både med huvudvärk och stress i magen. På ett sätt hade jag rätt. Det är normalt när man stressar, men det är absolut inget normaltillstånd. Det är kroppen som försöker uppmärksamma dig på att du behöver förändra något.

Idag träffade jag en kvinna som berättade att hon var så ljudkänslig. Det är också kroppens verk. Den säger att du ska ta dig till en lugnare plats och vara där där tills du klarar av ljud igen. Sen ska du aldrig tillbaka till sånt högt ljud igen. Kvinnan i fråga sa att hon kör på, och så gjorde jag också. Nu vill jag bara ruska om henne och säga åt henne att springa, att ta sig bort ifrån den stressande situation. Men det är inte så lätt när man är mitt uppe i det. Det finns det ju inte heller en enda kotte som tror att den ska drabbas av utmattning.

Vårt stora problem är att vi är så dåliga på att lyssna på kroppen och själen. Om vi mot förmodan lyssnar på en kropp som säger ifrån och en själ som längtar bort så är huvudet snabbt där och säger att man måste ha en inkomst, man måste ta hand om sitt hem och barnen måste både ha mat och aktiviteter. När man är uppe i varv och superstressad är det svårt att se en väg ut. Problemlösning som ofta innebär stora livsavgörande beslut är inget forte när man man är stressad. Så vi skyndar vidare för att hinna lite till, vi jobbar över för att komma bort från känslan att alltid ligga efter på jobbet.

Hur tar man sig ur situationen när kroppen larmar? Många av de som går in i väggen är de som härdar ut och pressar sig lite till. Dessutom är vi så snabba med att fylla vår vakna tid med intryck med tv, smartphones, paddor, radio osv. Tid som tidigare var återhämtning och tid för reflektion för kroppen och knoppen. Vi vuxna behöver också ha tråkigt, det är inte bara barnen.

Posted in Livet
Share this post, let the world know