För några dagar sedan passerade vi det här årets gräns för hur mycket av jordens resurser som vi kunde använda detta år. Nu har vi 4,5 månad då vi kommer övertrasera jordens tillgångar.

Vad kommer räntan att bli?

Vi kan nog knappt föreställa oss men en dag får vi eller våra barnbarnsbarn reda på det.

Med mindre köpekött, mer grönsaker och mycket närproducerat och ekologisk försöker vi göra vad vi kan här hemma. Det finns mycket rön om vad som är klimatsmart och inte, jag tror vi människor får försöka bestämma oss själva för vad vi tror på. Jag tror också att vi får revidera våra uppfattningar vart efter forskningen kommer längre.

Här hemma har jag en något omodern karl som har haft mycket svårt för det här med återvinning. Han fuskar när jag inte ser. Han åker aldrig frivilligt och pantar eller till återvinningen. Vi har åtta fraktioner i våra två soptunnor så vi har det enkelt, men trots detta har det varit en trög process. Nu har jag dock bearbetat honom i snart sju år och dessutom skaffat oss Sveriges snyggaste och mest praktiska återvinningshörna. I påsen lägger vi pant som hoppar direkt in i bilen när den är full. Två snygga rör för gamla glödlampor och batterier. En tidningsåtervinningsback. En metallbox med handtag för glas och metall som kan sorteras ute vid soptunnan. Och en otroligt snygg mässingsliknande korg från Granit för torra, tomma pappförpackningar också den med praktiska handtag. Utöver detta har vi kompost, plast och restavfall under diskhon. Jag är mäkta stolt och hoppfull över att min käre make nu ska ha det tillräckligt tydligt, praktiskt och snyggt för att kunna bidra fullt ut för en värld för våra barnbarnsbarnsbarn.

image

image

image

Posted in Livet
Share this post, let the world know

  • Caroline

    Snyggt! I vår kommun har vi nu fått två.soptunnor, en för brännbart som bara töms 1 ggr/månad och en för komposterbart som töms varannan vecka. För att detta ska funka måste man verkligen sortera allt, annars blir det fullt långt innan tömning. Blev helt chockad när vi under semestern reste runt i andra städer och upptäckte att de inte ens infört röd/grön påse. Visst suckades det i kvarteret när vi skulle få plats med två tunnor, men alla gör det ju, så taktiken funkade ju.