Nu har jag fått svar från läkaren och det verkar vara Hypotereos, alltså att sköldkörteln tillverkar för lite hormon. Det förklarar viktuppgången, det orsakar nämligen låg ämnesomsättning. Det förklarar även tröttheten, bristen på ork, deppigheten, frusenheten, ledvärken, koncentrationssvårigheterna och försämringen av minne. Det förklarar också varför jag inte har känt igen mig själv på foton på senaste tiden, jag har svällt upp i ansiktet och på halsen.

Nu ska jag läsa på, och när minnet funkar bättre ska jag ta fajten med läkaren om binjurarna och några andra tester han borde ta. Just nu är minnet så dåligt att jag inte kan återge den forskning jag har läst och därför inte argumentera med honom.

Jag kan inte låta bli att förundras över den svenska vården. Jag gick i fyra månader utan att ens ett blodprovs tog, trots att jag bad om det. Det är inte alls ovanligt att man hittar diverse brister i kroppen när man är utmattad och det borde vara mera regel än undantag att utesluta de tydliga diagnoserna som ofta ger symptom som även utmattning ger.

Det är lite genomgående att vi svenskar ska vänta in i det längsta med att söka vård och att sjukvården dröjer med diagnoserna. Det tog sju år innan jag fick diagnosen glutenintolerans. Återigen tänker jag att det är för stressat och pressat för vårdpersonalen. Vi kräver att läkarnas hjärnor ska fungera som datorer, på den kvart de träffar patienterna ska de undersöka, förhöra och ställa diagnos, när det i verkligheten är pauserna som ger föda åt tankarna så de kan komma på saker som de kanske missar på patientkvarten.

Nu hoppas jag att mitt mående ska bli bättre och att minnet ska komma tillbaka!

Här är en av bilderna där jag inte känner igen mig.

Posted in Livet
Share this post, let the world know

  • Ingela

    Hej. Jag jobbar som ssk på en psyk.avdelningen och där tar vi altid inkomstprover när någon kommer till oss, just därför att t.ex. sköldkörteln kan vara en sådan som spökar och ge depressionssymptom m.m. Synd att det skall gå 4 månader innan någon tar blodprov som kan visa så mycket och som är snabbt gjort. Svar får man på någon timme utom sköldkörtelproven som kan ta någon dag, men ändå, det är snabbt och enkelt gjort! Synd att folk som mår dåligt inte skall få hjälp direkt. Hoppas du kryar på dig, det vet jag att du gör, men man brukar säga “Du blev inte sjuk över en natt men du kommer att bli frisk dock inte över en natt!”

  • Hanna

    Hej Karolina, jag ville bara skriva några rader och berätte att jag känner igen mig i alle symtomen vid låg ämnesomsättning. Jag fick Levaxin i 2000 och fick en nytt liv och mår toppen idag. Det tar dock över en månad innan det börjar ge effekt så man måste vara lite tålmodig.
    Bara hör av dig om du vill höra mer om mina erfarenheter. :)
    Hanna (Amalias storasyster)