Hej Marie,

Du får ett väldigt publikt svar för jag tror att det kanske är fler som är nyfikna på om utländska präster får viga i Sverige.

I morse när jag gick till mitt jobb så såg jag en man med prästkrage. Alltså en sådan krage som präster har, inte blomman. Jag ställde vår fråga till honom och fick svar.

Så här sa han: Om det är en luthersk präst från Norge så kan han kontakta kyrkoherden i den svenska kyrka där ni önskar att vigseln ska äga rum. Det brukar ofta gå att lösa så att er norska präst kan få viga i den svenska kyrkan, men det är något man gör upp med den tilltänkta kyrkan. Tydligen verkar Sverige och Norge ha någon form av samsyn kring detta.

Om det nu inte är en luthersk präst ni har utan kanske en katolsk, så kan det gå ändå, men då gör man en gemensam vigsel med en svensk präst och er präst.

Detta går kanske emot vad Juristen svarade så ta inte detta som en garanti. Hör med den kyrkan i Sverige där ni vill gifta er så håller vi tummarna!

Du får gärna berätta hur det går:)


  • Marie

    Tusen hjertelig takk for svar. Du har virkelig gjort alt for å svare meg, og det setter jeg veldig stor pris på. Hvilken kirke det blir er fortsatt veldig usikkert, jeg tar gjerne imot tips på kirker og selskapslokaler mellom norskegrensen og Gøteborg. Vi vil veldig gjerne gifte oss ved havet/sjøen. Jeg bor for tiden i USA, så det er derfor vi venter litt med å bestemme sted. Jeg vil jo gjerne se stedet før vi booker :)
    Igjen, tusen takk. 
    PS: Det kan nok hende jeg plager deg med flere frågor fremover :)