Nu har jag fått en riktigt bra fråga från Marie(och lite beröm, tack!). Jag har inget svar på rak arm men jag ska fråga runt lite. Kanske har vi någon klok läsare som vet något om detta?

Hei Karolina!
Så utrolig fin blogg du har.
Jeg har et spørsmål til deg som jeg håper du kan hjelpe meg med: Vi er et norsk par som har planer om å gifte oss i Sverige i april 2013. Vi har en venn av familien som er prest og vi vil gjerne ha han som vår prest. Vet du om det er mulig å ha en norsk prest i en svensk kirke?
Jeg hadde blitt veldig glad for svar.
Mvh Marie.


  • Juristen

    Tja!

    Som jag förstår det måste vigselförrättaren, enligt äktenskapsbalken (1987:230) vara förordnad av antingen länsstyrelsen eller Kammarkollegiet för att vara behörig att viga. Jag har ingen aning om hur lätt eller svårt det är att bli förordnad, men man kan ju höra sig för hos dessa myndigheter.

    Enligt Regeringens hemsida kan även utländsk vigselförrättare viga enligt utländsk lag i sverige, men det verkar vara ett undantagsfall som framför allt rör tjänstemän vid vissa länders ambassader.

    Lycka till!