image

image

image

Glutenintolerans verkar vara välkänt i Italien. Italienarna är extremt nogranna med att jag inte ska få i mig gluten. Glass får jag inte äta och inte heller vissa typer av ost. Mycket mysko. Idag var vi med om något riktigt häftigt. Glutenhäftigt. Vi åkte förbi en liten by med bara en liten huvudgata, ett apotek, en bank och en restaurang. Det var lunchdags så vi bestämmde oss för att stanna. Ingen pratade engelska så med teckenspråk och spanska gjorde vi oss förstådda. Tydligen hade de ingen meny på lunchen så vi fick några rätter förklarade för oss vi förstod inte så mycket. Det slutade med att kyparen tog in vad han tyckte skulle passa. Jag serverades ett gott glutenfritt bröd, glutenfri pasta och en sallad. Det var det godaste jag ätit på länge!

Tänk att den lilla, lilla byn, där ingen pratade engelska serverade en komplett glutenfri meny. Det är bättre än många restauranger i Sverige.

Idag har vi återigen besökt en liten vingård, fått hela framställningsprocessen förklarad för oss och handlat vin direkt av bonden. Eller vad man nu kallar producenten. Han såg ut som en bonde och luktade som en.