image

God morgon, eller god förmiddag.

Jag har bloggtorka och jag är hemma och är sjuk. Det blev som jag trodde, kroppen sa ifrån och då är det bara att lyssna.

I helgen var vi in i vår kyrka med J´s syster, svåger och två små barn. Är det inte konstigt att så fort man kommer in i kyrkan ska man viska? Barnen som glada sprang upp och ner för gången och kikade in i bänkarna skulle man tysta ner. För så är det ju, i Svenska Kyrkan ska man viska.

Gud är väl glad att vi är i kyrkan och tycker säkerligen att man ska få vara glad i hans hus, men i Svenska Kyrkan är det tyst. Varför är det så?

Och varför klappar man nästan aldrig i händerna i Svenska Kyrkan?

Det är väldigt sällan som det händer och när det väl händer är det någon som blivit så imponerad av vad han har hört att han rycks med och klappar händerna och någon bredvid hakar på men sedan dör det ut. Folk börjar titta på den stackare som råkat klappa och sedan får personen känna sig lite dum istället. Han som bara ville hylla något vackert med en applåd. Kan någon förklara varför det är så?

När jag bodde i USA så besökte jag många kyrkor. Katolska kyrkan är lite som vår kyrka, tyst och stilla. Stå upp, sitt ner, knäböj och man kan aldrig riktigt veta när det ska hända.

Baptistkyrkan däremot, där är det fart. Hallelujah och amen ropar man ut när pastorn säger något bra. I början av gudstjänsten frågar pastorn om någon är ny i församlingen, de som är nya får ställa sig upp och presentera sig och hälsas välkomna. Pinsamt kan tyckas för en stackars blyg svensk, men ack så skönt i hjärtat att bli sedd av sina medmänniskor. Att få höra att de är glada att man är i kyrkan, hos dem.

Sedan har jag varit i gigantiska kristna församlingar i Washington DC med kyrkor som flera dagar i veckan är fullpackade med 600 personer, har flera barnavdelningar, rum där mammor kan amma och ändå följa med gudstjänsten på TV-skärmar osv. Coolt. Det är klart människorna vill gå dit.

Hur gör jag om jag vill att folk ska applådera i kyrkan när vi gifter oss, när Lisa, mitt kusinbarn sjunger och när vi tillslut kysser varandra som man och hustru?

Får man ens göra det i kyrkan?


  • http://ohpoop.papper.fi Sandra

    Det är ju lite trist att det inte är så livat i kyrkorna här i norden, som i Amerika…. Tänk så roligt det skulle vara om alla tjoade och tjimmade när man gick ner från altaret som nygifta, istället för att alla bara står och ser ut som att de var på begravning. Titta bara på klippet från vårt bröllop (som jag snart kommer sätta upp på bloggen) när vi traskar ut! Min morbror prästen måste till och med visa åt församlingen att de ska stiga upp!! Mer liv i kyrkorna tack!