Man lär av sina misstag. Förhoppningsvis. Ibland.

Jag vet att det här är en bröllopsblogg men jag vill dela med mig av fyra livsråd som kan underlätta ert liv. Det handlar om facket, a-kassa, ekonomi och försäkringar. Ni som brukar skjuta upp de tankarna bör läsa detta.

Jag var en av er. Jag tänkte att jag kommer aldrig bli arbetslös, det finns hur mycket jobb som helst. Jag kommer aldrig bli sjuk, för jag är ju helt frisk. Jag kommer aldrig dö, för jag är ju odödlig. Sen började jag bli trött. Trött, tröttare, somna på jobbet, inte-kunna-sitta-igenom-en-hel-middag-utan-att-gå-och-vila-trött. Inte-kunna-gå-uppför-en-trappa-utan-att-stanna-och-vila-trött. Gå-till-läkaren-och-bli-sjukskriven-trött.

En månad, en envis doktor och lite prover senare visade det sig att jag var glutenintolerant. Det som läkarna hade kallat magkatarr i tio år var glutenintolerans. Eftersom jag åt gluten hade kroppen tagit skada, jag tog inte upp så mycket näring och hade fått järnbrist. Från att man börjar äta glutenfritt kan det ta upp till ett år innan man har återhämtat sig helt.

Direkt ville läkare att jag skulle tillbaka till jobbet. Jag som inte ens kunde vara vaken i fyra timmar. Jag fick börja jobba på 50%. Första dagen på jobbet förklarade min chef att det var 100% som gällde, om jag inte fixade det så var det kanske bäst att jag slutade. Jag slutade. Råd 1, var med i facket så att du kan få hjälp när du behandlas ojust av din arbetsgivare.

Det ändrade inte faktum, jag var arbetslös. Och sjuk. Då är det bra med a-kassa. Råd 2, betala din a-kassa, du vet aldrig om sjukdom kommer drabba dig och det besparar dig MYCKET oro om du har den. Det är en jäkla kamp att få den, intyg efter intyg, komplettering efter komplettering och tre månader senare blev den godkänd. Råd 3, ha en ekonomiska buffert så du klarar dig i minst 3 månader.

Tack vare att jag hade en sjukdomsförsäkring fick jag ut 10 000kr i ersättning. Tack mamma och pappa som hade kvar min barn och ungdomsförsäkring. Råd 4, se till att skaffa dig en försäkring innan något händer. Nu vill inget företag försäkra mig utan att exkludera allt på min kropp utom ben och armar. På riktigt. Och så vill de att jag ska betala förhöjd premie för att försäkra mina armar och ben.

Ja, det är dagens livsråd. Bli med i a-kassa, facket och skaffa dig en försäkring. Jag trodde inte att det skulle hända mig, jag var ju helt frisk tyckte jag. Men kan det hända mig så kan det hända dig.

Med önskan om ett frisk liv,

Lina, eder livsrådscoach:)

P.S Om något försäkringsbolag känner att de visst kan tänka försäkra mer av mig än bara mina armar och ben så får ni gärna slå en signal. Jag finns på hitta.se D.S

Posted in Livet
Share this post, let the world know