Kungen kommer att lämna över Kronprinsessan Victoria den 19 juni. Ni kan läsa mer här.

Vad känner ni för det?

Är det någon brud här som nekats av Svenska kyrkan att föras till altaret av sin far?

Jag ska säga vad jag tycker. Jag har läst många, många artiklar om ämnet. Svenska kyrkans syn på det hela är att det är en förlegad tradition, där fadern lämnar över ansvaret för dottern till mannen. I Sverige skall par ingå äktenskap på ett jämställt vis och enligt bådas vilja. Bröllopet kommer att påverka brudpar många, många år framåt. Svenska kyrkan kommer högst troligt att få långt många fler förfrågningar om detta i fortsättningen, nu när kronprinsessan väljer att göra så.

Kungahusets syn på det hela är att Kungen, som är av högre rang än Daniel Westling, lämnar över Sveriges blivande drottning till en man av folket. Det är en fin gest som ger extra legitimitet till äktenskapet. Kungen och drottningen gick gemensamt fram till altaret medan kungens systrar fördes till altaret av sin farfar.

Några tankar:

Varför ska vi lägga oss i, det är deras bröllop?

Varje par ska själva få välja vid sitt bröllop. Det är något jag säger ofta.

Men.

Det jag har svårt att accepterar är detta med högre rang. Jag är så inbiten i alla människor lika värde att jag har svårt att acceptera det hela. Hade Kronprinsessan gift sig med Kronprinsen av Någotannatland, hade de gått in tillsammans. Troligtvis hade även Kronprinsessan valt det, men inte nu.

Jag gillar dessutom anledningen som Svenska kyrkan ger. Är det inte en fin tanke, att man gemensamt går in mot sin nya framtid? Att man gemensamt och av fri vilja väljer att ta det nya steget tillsammans. I like it. I love it.

Posted in Livet
Share this post, let the world know